Lupte de gladiator ,la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia

Lupte de gladiatori la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia – VIDEO

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia

Festivalul Roman Apulum, care a deschis sezonul turistic din Alba Iulia, a debutat, oficial, sâmbătă, cu prezentarea trupelor daco-romane şi cu o spectaculoasă paradă, în programul manifestărilor fiind incluse şi lupte de gladiatori la lumina torţelor.

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia a debutat cu prezentarea trupelor şi cu o paradă spectaculoasă în Cetatea Alba Carolina, la care au luat parte aproximativ 250 de reenactori. Aceştia au defilat în Cetatea Alba Carolina, pornind din Piaţa Cetăţii, spre Obeliscul lui Horea Cloşca şi Crişan, respectiv spre Poarta a IV-a a Cetăţii, fiind filmaţi, fotografiaţi şi aplaudaţi de zeci de turişti.

În deschidere, toţi romanii au rostit o rugăciune de luptă menită să-i ajute în marea bătălie pe care o vor disputa cu dacii.Tot sâmbătă s-au deschis şi taberele şi atelierele meşteşugăreşti, unde au fost montate mai multe corturi, iar cei prezenţi au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri.

Un moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe. Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp de o jumătate de oră sau o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”.

La sfârşitul zilei, are loc o paradă de noapte şi lupte de gladiatori la lumina torţelor – manifestare unică în România în mediul urban.

Tudor Roşu, istoricul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, organizator şi prezentator al Festivalului Roman Apulum, a declarat, că şi în acest an punctul de maximă atracţie va fi lupta finală, între daci şi romani, ce se va desfăşura duminică, de la ora 17.00, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia.

”Lupta finală se va desfăşura, şi în acest an, tot în contextul războaielor daco-romane. Va dura 50 de minute, va curge mult sânge, va întruchipa cea mai mare desfăşurare de forţe pentru că va implica peste 200 de reenactori, adică toate trupele invitate la festival. Încercăm să nu facem doar spectacol, ci dorim să prezentăm o lecţie de istorie vie”, a spus Roşu citat de Mediafax

CITEȘTE ȘI  Schimb de gardă cu străjeri, la cetatea din Făgăraș

Bătălia finală a adus, anii trecuţi, mult spectacol, încheindu-se prin răstigniri pe cruce şi dansuri puţin lascive ale nimfelor. Ediţia din 2015 a fost câştigată de romani.

Invitaţii ediţiei din acest an sunt Asociaţia Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca, Association For Historical Reenactment – Scythia Minor – Bulgaria, trupa de arcaşi sportivi Sarmis, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis, Magna Nemesis, Institutul Ars Dimicandi – Italia, Associazione Epica – Legio VII Gemina – Roma, Dioklecijanova legija – Croaţia.

În fiecare an vizitatorii pot trăi realităţile unei lumi demult apuse, una cu demonstraţii militare romane, cu războaie între daci şi romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri şi târguri de sclavi.

Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2013, iar la baza deciziei organizării unui astfel de eveniment a stat şi existenţa Castrului Roman Apulum, la Alba Iulia, precum şi a vestigiilor care nu spun prea multe, a explicat Tudor Roşu.

”Ce ne-a determinat să-l facem a fost, o dată, campaniile de săpături arheologice din Cetatea Alba Carolina, din anul 2011, când au ieşit la iveală mai multe vestigii care ţin de castru, de istoria Legiunii a XIII-a Gemina, şi care nu avea o formă digerabilă”, a declarat Roşu.

Actualul oraş Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus