"Maramureș - țară veche, țară nouă", film documentar şi expoziţie de fotografie la ICR

“Maramureș – țară veche, țară nouă”, film documentar şi expoziţie de fotografie la ICR

“Maramureș – țară veche, țară nouă”

Filmul și expoziția “Maramureș – țară veche, țară nouă” de Florin Andreescu, prezentate la Institutul Cultural Român, restituie demnitatea spiritualității românești, consideră etnologul Doina Ișfănoni.

Filmul “Maramureș — țară veche, țară nouă” (60 de minute), realizat de Florin Andreescu (comentariu Dana Ciolcă, lectura Mihai Gruia Sandu, montaj Alexandru Stănescu), a apărut în noiembrie 2016 pe DVD, în limba română, cu subtitrare în engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană. Filmul a fost lansat la ultima ediție a Târgului Gaudeamus de anul trecut.

“Florin Andreescu este un artist. Este un om care, dincolo de ceea ce aparatul fotografic surprinde, ne oferă ceea ce se cheamă decupajul artistic, generat de o sensibilitate cu totul aparte pe care o manifestă față de zonă și de valorile ei. Să nu uităm că Maramureșul este o zonă cu o istorie aparte, că acolo, încă din secolul XIV, întâlnim celebrele diplome ale oamenilor liberi, ale acelor voievozi care au reușit să-și mențină din punct de vedere economic, administrativ și politic o independență care le-a generat o demnitate cu totul aparte. Iar aceasta se reflectă în tot ce înseamnă cultură materială și spirituală”, a afirmat etnologul la dezbaterea care a urmat prezentării filmului.

Expoziția “Maramureș – țară veche, țară nouă”

Reunind 40 de lucrări, expoziția prezintă, ca și filmul, o imagine a Maramureșului în care autenticul este la el acasă, de la încăpățânarea în păstrarea tradiției până la răsfrângerea acesteia în viața de zi cu zi, ca mod de a fi al a moroșenilor. “Aceste tradiții nu o să mai dureze mult. Le păstrăm, că asta e ceea ce ne-a mai rămas”, afirmă un moroșan în film.

CITEȘTE ȘI  Expoziţie "NICOLAE SUCIU. ICONARUL DIN CINCU - BRAŞOV"

Pomenirea morților, pelerinaje, târguri, ocupații străvechi, unele demult pierdute, precum producerea horincii, ateliere de prelucrare a lemnului sau de potcovari, ritualuri tradiționale, case noi și vechi, în care apar vestitele porți maramureșene, alaiuri de nuntă, ori portrete de moroșeni sunt tot atâtea ipostaze surprinse de artist.

“Am o afinitate specială pentru Maramureș, pentru că ei sunt foarte prietenoși și tradițiile încă se mai păstrează acolo. Am căutat să văd modul în care tradițiile se confruntă cu provocările secolului XXI”, a declarat Florin Andreescu.

El a anunțat că, în prezent, lucrează la un film despre Bucovina și Transilvania.

“Dar un film se naște greu. La acest film despre Maramureș am început să lucrez din 2010. Pentru a prinde multe anotimpuri, ceea ce se întâmplă peste an, trebuie să faci călătorii dese acolo. Și e greu, să acoperi totul într-un an. De aceea, proiectele mele sunt pe termen lung”, a mai spus artistul.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 21 martie.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus