MNLR Iaşi inaugrează un punct muzeal dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu

MNLR Iaşi inaugrează un punct muzeal dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu

Casa memoriala Ionel Teodoreanu

Casa memoriala Ionel Teodoreanu

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Iaşi va inaugura punctul muzeal “Ionel Teodoreanu”, pe 21 mai, cu ocazia “Nopţii internaţionale a muzeelor”, chiar în satul Medeleni, comuna Golăieşti din judeţul Iaşi în care se află legendara moşie a Medelenilor.

Sâmbătă, 21 mai 2016, cu ocazia “Nopţii internaţionale a muzeelor”, va fi inaugurat punctul muzeal “Ionel Teodoreanu”, al treilea punct muzeal deschis de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, după cele dedicate lui Cezar Petrescu (Cotnari) şi Dimitrie Anghel (Miroslava), şi cel de-al 15-lea obiectiv aflat în componenţa MNLR Iaşi, potrivit unui comunicat.

Acesta va fi deschis la Golăieşti, judeţul Iaşi, unde se află satul Medeleni, locul în care se petrece acţiunea romanului “La Medeleni”.

Expoziţia documentară reconstituie viaţa şi activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu şi cuprinde fotografii de familie, cărţi cu autograf, volume, corespondenţă, replici după manuscrise, cărţi poştale etc, valorificând creativ fondul patrimonial al MNLR Iaşi.

“În măsura în care îi stă în putere, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi încearcă să îmbogăţească harta culturală a Iaşului. Cum casa de pe uliţa copilăriei a dispărut în negurile tranziţiei, ne-am gândit să ne apropiem de mirifica moşie a Medelenilor. Este minunat că am găsit înţelegere la nivelul autorităţilor locale şi, iată, deschidem un punct muzeal. De fapt, este mai mult decât atât, e o poartă a timpului prin care Ionel Teodoreanu se întoarce acasă”, a declarat Dan Lungu, director al MNLR Iaşi citat de Mediafax.

CITEȘTE ȘI  Alegeri pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România

“Am răspuns cu mare bucurie la propunerea domnului Dan Lungu de a înfiinţa un punct muzeal dedicat scriitorului care a fermecat generaţii. Dorim să contribuim la punerea în valoare a operei lui Ionel Teodoreanu şi a potenţialului turistic din zonă şi nu există un loc mai potrivit de a menţine vie memoria culturală decât în apropierea satului care a inspirat cel mai cunoscut roman al copilăriei”, a spus primarul comunei Golăieşti, Mihai Bîzdîgă despre inaugurarea punctului muzeal.

Satul Medeleni, din comuna Golăieşti, a dat denumirea cunoscutei trilogii a lui Ionel Teodoreanu. Cu toate acestea, autorul a precizat că a ficţionalizat locul.

“Moşia Medeleni, în care şi în jurul căreia gravitează acţiunea celor trei romane, nu este şi n-a fost moşia părinţilor mei.[...] Singura moşie care a aparţinut cuiva din neamul meu nu este o moşie de pământ arabil, ci o moşie de hârtie tipărită: am numit romanul Medelenilor, nu moşia Medelenilor”, a povestit Ionel Teodoreanu, în “Cum am scris «Medelenii»”.

Curatorii expoziţiei sunt reprezentanţii MNLR Iaşi, Iulian Pruteanu, Oana Melinte şi Corina Irimiţă.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus