Muzeu al premierelor timișorene, bănățene, naționale, europene și mondiale la Timișoara

Muzeu al premierelor timișorene, bănățene, naționale, europene și mondiale la Timișoara

Muzeu al premierelor timișorene, bănățene, naționale, europene și mondiale la Timișoara

Muzeu al premierelor timișorene, bănățene, naționale, europene și mondiale la Timișoara

Centenarul României, precum și Capitala Culturală Europeană 2021 vor fi întâmpinate cu un muzeu al premierelor timișorene, bănățene, naționale, europene și mondiale, a declarat, președintele Societății Inventatorilor din Banat (SIB), Remi Rădulescu, cel care va realiza respectivul muzeu.

Muzeul va fi deschis la etajul II al Casei Tineretului din Timișoara, va cuprinde în prima etapă circa 250 de exponate din întregul Banat, care vor aminti de prima cale ferată din Caraș-Severin, Teatrul din Oravița, aeroplanul lui Traian Vuia sau de Victor Babeș, cel care a scris primul tratat de bacteriologie.

”Am început să pregătesc Muzeul premierelor timișorene, bănățene, naționale, europene și mondiale. Am făcut primii pași, proiectul este înregistrat la OSIM, sub sigla Societății Inventatorilor din Banat, pentru a preîntâmpina plagiatul. Inventatorii se ocupă de saloane de invenții, de inventică și tot noi vrem să punem în funcțiune acest muzeu pe care Timișoara și Banatul îl merită”, a spus inventatorul timișorean Remi Rădulescu, informeaza Agerpres.

Toate piesele de pionierat bănățene ce vor fi expuse la Timișoara au fost utilizate și la nivel național, european sau mondial, a afirmat Remi Rădulescu.

”Vreau să aduc prototipuri și este destul de complicat să găsesc elemente, componente de la centrala electrică din 1884 sau cel puțin niște conductori sau un bec cu incandescență din cele 731 câte au fost montate atunci în Timișoara și trebuie să facem machete. Toată viața am făcut prototipuri și machete, pentru că acelea pot fi văzute. De asemenea, tablourile costă foarte mult. Am stabilit mai multe variante de montaj, prin rame care costă foarte mult sau prin variante 3D”, a detaliat Remi Rădulescu.

CITEȘTE ȘI  Maia Morgenstern reprezintă Bucureștiul în fața juriului european

El a menționat că era nevoie de un astfel de muzeu, pentru că ”avem cu ce ne mândri”, iar toate popoarele civilizate ”vin în fața lumii” cu tot ceea ce au mai bun.

”În Banat avem, după spusele istoricului Ioan Hațegan, peste 1.000 de premiere. Eu am creionate 200 de premiere timișorene. La Salonul de Invenții 2017 de la Timișoara am și acordat ca premiu special un volum cu 101 premiere timișorene. Aș vrea să le expunem pe primele 250 dintre cele mai importante, care să includă primul oraș iluminat electric din Europa și al doilea din lume (1884), prima linie telefonică (1881), prima operație sub anestezie efectuată de doi medici timișoreni (1847), la 112 zile după William, primul care a folosit eterul ca anestezic, pionieratele lui Victor Babeș, Traian Vuia și foarte multe altele”, a adăugat Rădulescu.

Muzeul ar urma să fie deschis publicului spre finele anului 2018, când se vor sărbători Centenarul României, precum și 300 de ani de la prima fabrică de bere de pe teritoriul actualei Românii, construită la Timișoara (1718).

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018