Nicolae Steinhardt, comemorat la Paris

Nicolae Steinhardt, comemorat la Paris

Părintele Nicolae Steinhardt, personalitate remarcabilă a culturii și spiritualității românești de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 25 de ani la 30 martie, va fi comemorat sâmbătă, 29 martie, la Paris, de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Iosif, în cadrul ciclului de conferințe comemorative ”Martor”, dedicat martirilor mărturisitori din temnițele comuniste.

Este a cincea conferință organizată de Departamentul Cultural al Mitropoliei Românești de la Paris, după cele dedicate altor patru chipuri de martiri mărturisitori — Mircea Vulcănescu, Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide. Evenimentul va avea loc la Parohia Sf.Parascheva și Sf. Genoveva.

Programul întregii zile de sâmbătă, după cum este prezentat pe site-ul Mitropoliei, va fi consacrat memoriei celui care a fost Părintele Nicolae Steinhardt, cunoscut și ca Părintele Nicolae Delarohia.

Nicolae Steinhardt (1912-1989), evreu erudit, prieten cu Constantin Noica, refuză să fie martorul acuzării în procesul acestuia, în așa-numitul ‘lot Noica-Pillat’. Prețul unei conștiințe necompromise de păcatul trădării prieteniei îl va plăti cu 5 ani de temniță, ani în care se va creștina și va avea ”dese asalturi ale fericirii”, fiind botezat de Părintele Mina Dobzeu la închisoarea Jilava, în 1960.

CITEȘTE ȘI  Premiile Globale pentru Excelență ale World Media Summit

După ieșirea din închisoare se călugărește la Mănăstirea Rohia din Țara Lăpușului, în Maramureș. Înainte de moarte, lasă ascuns un manuscris, ”Jurnalul Fericirii”, carte care este un moment de trăire și trezvie duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, gazda evenimentului, îi va avea ca invitați pe Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, care în tinerețea sa a viețuit în aceeași mănăstire cu Nicolae Steinhardt, Mănăstirea Rohia, și pe George Ardeleanu, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universității București, care în anul 2009 a publicat lucrarea ”Nicolae Steinhardt și paradoxurile libertății. O perspectivă monografică”.

Tot în cadrul zilei comemorative va fi vernisată o expoziție de fotografie a părintelui Ioan Gînscă, ”Nicolae Steinhardt în dosarele Securității”, cu o recenzie explicativă pe fiecare imagine, făcută de profesorul George Ardeleanu. Vor fi expuse, de asemenea, manuscrise și obiecte de la Casa Memorială ”Nicolae Steinhardt — Rohia”.

Ziua se va încheia cu filmul documentar ”Nicolae Steinhardt. Arheologia Regăsirii”, în regia lui Vasile Alecu.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus