O copie gravată a Declarației de Independență a SUA la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș

O copie gravată a Declarației de Independență a SUA la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș

 Copie gravată a Declarației de Independență a SUA la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș

Copie gravată a Declarației de Independență a SUA la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș

Printre cele peste 250.000 de volume și documente rare de la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș se regăsește și un document unic în România, o copie gravată a Declarației de Independență a SUA din 4 iulie 1776, de la Philadelphia, care a fost tipărită în anul 1819.

Copia de la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, realizată de John Binns, a fost tipărită în anul 1819 în Philadelphia de James Potter, fiind conformă cu originalul Declarației de Independență, semnată la 4 iulie 1776 de către fondatorii SUA.

Specialiștii de la Biblioteca Teleki au spus că cercetările efectuate pe document au scos la iveală faptul că Declarația de Independență păstrată în colecția Teleki poartă semnătura lui Binns în colțul de jos al foii, iar exemplarului îi lipsește atât partea superioară care conținea și titlul documentului, cât și cea inferioară, ca și cum ar fi fost tăiate.

Bibliotecarii susțin că inițial partea superioară a centrului documentului era ocupată de vulturul american purtând un scut, o ramură de măslin, săgeți și o panglică cu inscripția “E Pluribus Unum”. De o parte și de alta a vulturului era scris numele documentului: Declaration of Independence.

În partea inferioară a documentului se află semnătura secretarului de stat, John Quincy Adams, care recunoaște că textul este o copie corectă a originalului, ca și semnăturile pe care le consideră a fi identice.

CITEȘTE ȘI  A fost reeditat romanul "Zmeura de câmpie" de Mircea Nedelciu

Exemplarul păstrat la Târgu Mureș are 786mm x 610mm, textul și semnăturile sunt înconjurate de un chenar oval, ornamentat cu medaliile reprezentând sigiliul celor 13 state (Massachusetts, Connecticut, New Yersey, Delaware, Virginia, South Carolina, Maryland, Pennsylvania, New York, Rhode Island, New Hampshire), precum și cu portretele în medalion ale lui John Hancock (președintele Congresului care a votat Declarația), George Washington (primul președinte al Statelor Unite) și Thomas Jefferson (redactorul textului Declarației de Independență). Pe partea inferioară, chenarul este împodobit și cu ramuri de măslin.

Deocamdată nu se știe cu exactitate cum și când a ajuns acest exemplar al Declarației de Independență în colecția Teleki, întrucât documentul nu se regăsește nici în al cincilea catalog întocmit de Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii, nici între manuscrisele acestuia. Se presupune că exemplarul a ajuns în fondurile bibliotecii în urma comenzii lui Samuel Teleki, însă după moartea acestuia, în 1822.

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș păstrează și astăzi mobilierul și aranjarea originală a cărților.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus