O sută de ani de la nașterea scriitorului Julio Cortazar

O sută de ani de la nașterea scriitorului Julio Cortazar

Argentina a marcat marți o sută de ani de la nașterea celebrului său scriitor Julio Cortazar, autor al romanului ‘Șotron’, apropiat de suprarealiști și considerat unul din cei mai mari autori latino-americani. Timp de trei zile scriitori, profesori universitari și ziariști vor evoca, la Biblioteca Națională din Buenos Aires, rolul intelectualului angajat, exilat peste trei decenii de ani în Franța unde a și primit cetățenia franceză, relatează miercuri AFP.

Născut la Ixelles (Belgia), la 26 august 1914 și mort la Paris la 12 februarie 1984, Julio Cortazar, maestru al nuvelei, este cunoscut îndeosebi pentru romanul ‘Șotron’, apărut în 1963. Amestec de fantastic și suprarealism, opera sa, tradusă în peste 30 de limbi, s-a vândut în acest an în peste 100.000 de exemplare în țările de limbă spaniolă.

CITEȘTE ȘI  Manuscrisul Voynich, nedesifrat până în prezent, va fi copiat pentru prima dată - VIDEO

În semn de omagiu adus lui Cortazar, London City — cafeneaua din anii 1950 imortalizată în cartea ‘Câștigătorii’ — și-a redeschis porțile la Buenos Aires și unde a fost instalată o masă cu o placă de bronz și o scrumieră în memoria scriitorului.

Scriitorul cu convingeri de stânga, care a susținut revoluțiile cubaneză și sandinistă, a plecat din Argentina în 1951 în Franța ca protest față de dictatura generalului Peron.

Julio Cortazar a scris de asemenea poezii, teatru și eseuri, dar și traduceri prin care a făcut cunoscuți în limba spaniolă autori precum Marguerite Yourcenar sau Lautreamont. Scenariul filmului ‘Blow-up’, în regia lui Michelangelo Antonioni, s-a inspirat din cartea lui Cortazar ‘Las babas del diablo’.

e-Cultura.info/autor: Lelia Bretan

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus