"Oltenia Rediviva" , expziţie deschisă la Muzeul Olteniei din Craiova

“Oltenia Rediviva” , expziţie deschisă la Muzeul Olteniei din Craiova

 Expziţia

Expziţia “Oltenia Rediviva”

La Muzeul Olteniei din Craiova s-a deschis expoziția permanentă “Oltenia Rediviva”, un circuit expozițional de aproximativ 2.000 de metri pătrați care reunește cele mai importante tezaure și obiecte de patrimoniu aflate în colecțiile instituției muzeale, pentru a cărui amenajare Consiliul Județean Dolj a investit aproximativ 800.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Olteniei, expoziția reprezintă o incursiune virtuală prin istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între evul mediu târziu și secolul al XX-lea, ce este transpusă într-un “concept/discurs muzeistic la standarde europene”, expoziția fiind una interactivă cu vizitatorii, ca și expozițiile “Redescoperă Istoria” și “Oltenia Preistorică”.

Discursul muzeistic inițiat în lunile martie și noiembrie ale anului 2016, prin vernisarea expozițiilor “Redescoperă Istoria” și “Oltenia Preistorică”, este desăvârșit de expoziția “Oltenia Rediviva”, ce urmărește același concept de interactivitate cu vizitatorii, combinația de butaforie muzeală fiind de natură a reda cât mai fidel atmosfera epocilor istorice prezentate, cu expunerea propriu-zisă a pieselor de patrimoniu cultural național. Periplul expozițional conduce publicul prin 13 crâmpeie de istorie, primul pas poziționând vizitatorul în reședința marelui Ban al Olteniei (Mihai Viteazul), care judecă un litigiu între doi boieri, în timp ce povestea expozițională continuă cu sala ce redă evoluția ulterioară a Craiovei (secolele XVII-XVIII), ilustrată prin reconstituirea unor fațade de case, prezentarea planului mahalalelor și chiar prin simularea butaforică a tragicului eveniment al incendierii orașului Craiova, în anul 1800″, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, sinteza românească a culturii occidentale și răsăritene este reflectată prin redarea unui interior de biserică de secol XVIII, unde sunt prezentate cărți vechi, manuscrise și obiecte de artă brâncovenească.

CITEȘTE ȘI  Gravurile lui Rembrandt și picturile lui Dali, pe simezele Muzeului de Artă Timișoara

În periplul expozițional se regăsesc personalități importante ale Olteniei, precum slugerul Tudor din Vladimirii Gorjului, numit și Vladimirescu, momentul Unirii Principatelor Române, redat în cunoscutul tablou Hora Unirii la Craiova al lui Theodor Aman, macheta Monumentului Independenței “Asta-i musica ce-mi place!”, realizată de sculptorul Dumitru Pavelescu Dimo, Oltenia fiind principala zonă de organizare și susținere a efortului pentru cucerirea deplinei statalității (1877-1878).

De asemenea, atmosfera de la cumpăna secolelor XIX-XX, când România și implicit Oltenia au cunoscut o perioadă de continuă dezvoltare, cunoscută sub denumirea de La Belle Époque, este redată prin reconstituirea Uliței Mari a Craiovei: Strada Unirii, locul preferat de protipendada orașului, fiind reconfigurată prin atmosfera de odinioară, cu personaje consacrate vremii, respectiv doamne purtând rochii vaporoase și pălării cu boruri largi, domni în costume elegante, plimbându-se pe caldarâmul de piatră și vizitând vestitele clădiri negustorești ale Craiovei, se arată în comunicatul menționat.

Sunt prezentate, de asemenea, din perspectivă istorică și documentară, perioadele istorice specifice colectivizării agriculturii, industrializării României, comunismului dar și “mărirea și decăderea Epocii de Aur”.

Expoziția “Oltenia Rediviva” este deschisă publicului începând de joi, la sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, putând fi vizitată săptămânal, de marți până duminică.

e-Cultura.info / Autor: Maria Mitrică


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus