Oradea Summer Film

Oradea Summer Film

Oradea Summer Film

Oradea Summer Film

Festivalul Oradea Summer Film (4-27 august) a debutat vineri seară, în parcul Cetății, cu documentarul ‘Doar o răsuflare’, regizat de orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, producătoare și regizoare de film stabilită în București. Secvențele peliculei sunt filmate timp de șapte de ani, într-un sat lipit de Copșa Mică, într-o familie cu trei copii, al cărei cap de familie, tatăl, a lucrat într-o fabrică poluantă din oraș, timp de 20 de ani.

Sute de orădeni au ales vineri seară să se așeze pe iarbă, pe fotolii gonflabile ori pe scaune pentru a urmări filmul, într-o atmosferă relaxată. În preambul, regizoarea a salutat publicul, precizând că nu va spune nimic despre film, urându-le însă vizionare bună, cu promisunea că va răspunde tuturor întrebărilor la final.

‘E o familie puternic religioasă. Avantajul faptului că am filmat timp de șapte ani este că am surprins evoluția celor trei copii ai familiei. Îi vedem cum devin adulți, de la an la an. Am vrut să văd viața acestei familii. Tatăl avea niște contradicții personale, vroia să se redeschidă fabrica, închisă în 2009, ca să pună o pâine pe masă copiilor. Dar unul dintre copii, o fetiță, este foarte bolnavă, poate și din cauza poluării de acolo. Și am mai vrut să văd cum relația puternică pe care tatăl o are, religios fiind, cu Dumnezeu afectează relația pe orizontală cu familia lui’, a declarat Monica Lăzurean-Gorgan, prezentă la proiecția filmului.

CITEȘTE ȘI  Festivalul Poeţilor din Balcani

Filmul ‘Doar o răsuflare’ face parte din secțiunea ArtHouse, filme de autor, a festivalului orădean. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul ?Vision du Reel’ din Elveția, mai apoi câștigând premii internaționale la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina), Let’s Cee (Austria) și naționale la Astra, Gopo și DocuArt. Filmul a fost prezentat în Rusia, SUA, Lituania, Austria, Croația, Franța, Italia, Belgia și Estonia.

Spre finele lunii, vor fi proiectate alte trei filme de autor apreciate în prestigioase festivaluri de film din lume și prezentate în premieră la Oradea: ‘The machine which makes everything disappear’ (Georgia, 2012), ‘Pictures of the Old World’ (Cehoslovacia 1972) și ‘Legile lui Matthew’ (Olanda, 2016).

Oradea Summer Film, aflat la ediția a doua, are loc în perioada 4-27 august și va însemna 17 zile de cinema în aer liber, inclusiv Caravanele de film TIFF și NexT, un concert simfonic susținut de Orchestra de Tineret din Chișinău și unul folcloric dedicat zonei Banatului.

Evenimentul este organizat de Primăria Oradea, prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.

e-Cultura.info / Autor: Eugenia Pașca.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus