Orașul București a depus candidadura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Orașul București a depus candidadura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Orașul București candidat la titlul de Capitala Europeana a Cultuii

Orașul București candidat la titlul de Capitala Europeana a Cultuii

Bucureștiul a intrat oficial în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat marți Mihaela Păun, directorul ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București.

Bucureștiul se alătură altor 14 orașe din țară, urmând ca în 2016 să fie declarat câștigătorul acestui proiect cultural.

“Înscrierea în cursa pentru Capitală Europeană a venit din dragoste pentru oraș. (…) Toate etapele importante ale candidaturii, fie că a fost vorba de proiecte, consultări cu bucureștenii sau evenimente artistice, se vor regăsi pe 30 de panouri gigant, amplasate în foaierul de la ArCuB Gabroveni, care vor putea fi consultate de public până la finele anului”, a spus Mihaela Păun.

Managerul proiectului, Raluca Ciută, a arătat că din vara lui 2014 municipalitatea a coordonat elaborarea primei strategii pe termen lung în domeniul culturii din București din perspectiva unor inițiative ce se vor dezvolta în perioada 2016 — 2022.

“Strategia culturală a Capitalei se bazează pe cercetarea excesivă a sectorului cultural și creativ, o cercetare despre investițiile publice și private în domeniul cultural în ultimii opt ani, o cercetare despre cum bucureștenii își petrec timpul liber, o cartografiere asupra spațiilor cu potențial de activare culturală”, a susținut Raluca Ciută, precizând că primul pas făcut pentru această competiție a fost încurajarea unei participări generalizate a tuturor cetățenilor orașului la sistemul cultural.

Anca Ioniță, coordonator al proiectului “București — Capitală Europeană a Culturii”, a declarat că 34% dintre bucureșteni sunt de acord că Bucureștiul este un oraș european, iar 66% apreciază că acesta este un oraș creativ și dinamic.

CITEȘTE ȘI  Brașovul și-a depus candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Prezent la conferința de lansare a candidaturii, primarul general Ștefănel Dan Marin a dat asigurări că va susține acest proiect pentru că dorește ca și zonele periferice ale orașului să se bucure de manifestări culturale.

Concursul este structurat și reglementat de Comisia Europeană și toate orașele candidat trebuie să respecte anumite reguli. În România, 14 orașe au depus dosarele de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 și pe 10 decembrie se va face o primă selecție a acestora.

Investiţia pe care o presupune proiectul Bucureşti – Capitală europeană a culturii 2021, pentru următorii şase ani, este de 75 de milioane de euro, din care 90% sunt asiguraţi de la bugetul de stat, iar restul din sponsorizări, a declarat, marţi, Mihaela Păun, directorul centrului ArCuB.

Programul “Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

e-Cultura.info/Autor: Mihaela Tudorache

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017