Otilia Cazimir

Otilia Cazimir

Otilia Cazimir

Otilia Cazimir

Otilia Cazimir scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă născută pe data de 12 februarie 1894 în localitatea Cotu Vameș jud Neamț  supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii.

Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu. Scriitoarei nu i-a plăcut noul nume:  „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”

A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat în presă, mai ales, articolele „feministe”.

A fost cel de-al cincilea copil al învățătorilor Ecaterina și Gheorghe Gavrilescu. Și-a petrecut copilăria în satul natal, iar în anul 1898 familia sa se mută la Iași, unde urmează școala, liceul, apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie, dar fără a susține examenul de licență.

A debutat în anul 1912 în revista Viața românească, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicațiaÎnsemnări ieșene. Cel dintâi volum de poezii, Lumini și umbre, i-a fost publicat în anul 1923, la Editura ” Viața Românească ” , urmează volumul de versuri ” Fluturi de noapte” , Editura “Cartea Românească”, 1927, carte premiată de Academia Română și de comitetul ” Femina Vie- Heureuse” de la Paris, cu premiul Femina.

A colaborat cu publicațiile Însemnări ieșeneAdevărul literar și artisticLumea-bazar săptămânal , Bilete de papagalIașul nouIașul literar,OrizontGazeta literarăCronica și altele.

CITEȘTE ȘI  George Lowendal

Între anii 1937-1947 a fost inspector al teatrelor din Moldova, iar din anul 1946 devine colaboratoare permanentă a Editurii Cartea Rusă, unde stilizează traduceri din literatura rusă și sovietică. A tradus din literatura franceză (Maupassant), rusă și sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar.

Pentru bogata sa activitate literară a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Sociatatea Scriitorilor României (1942), Ordinul Munciicl. ? (1954), cl. I (1964).

A decedat la 8 iunie 1967 la Iași.

Poezii

 • Lumini și umbre, Editura Viața Românească, Iași, 1923
 • Fluturi de noapte, Editura Cartea Româneasca, București, 1926
 • Cântec de comoară, Naționala S. Ciornei, București, 1931
 • Jucării, București, 1938
 • Poezii, Fundația pentru literatură și artă „Regele Carol II”, București, 1939
 • Catinca și Catiușa, două fete din vecini, Editura Cartea Rusă, București, 1947
 • Stăpânul lumii, Editura Cartea Rusă, București, 1947
 • Alb și negru, Editura Cartea Rusă, București, 1949
 • Baba Iarna intră-n sat, Editura tineretului, București, 1954 , Versuri , Editura de Stat pentru Literatură si Artă, București, 1957, Poezii, ediția a II- a, Editura Tineretului, 1964, Poezii ( 1928-1963), București, Editura pentru literatură, 1964, cu o prefață de Constantin Ciopraga, Versuri , Editura Tineretului, București. 1965, Poezii, Editura Ion Creangă, București, , 1975, Ariciul împărat, Editura Ion Creangă, 1985

Proză

 • Din întuneric. Fapte și întâmplări adevărate. (Din carnetul unei doctorese), București, 1928
 • Grădina cu amintiri. Și alte schițe, Editura ” Cartea Românească”, București, 1929
 • Licurici. Cronici fantastice și umoristice, București, 1929
 • În târgușorul dintre vii, Editura Librăriei Universala Alcalay, București, 1939
 • A murit Luchi…, Fundația pentru literatură și artă, București, 1942
 • Prietenii mei scriitori…, E.S.P.L.A., București, 1960, Scrieri în proză, , Editura Junimea, Iași, 1971-1972, 2 volume, Scrieri despre teatru, Editura Junimea , Iași, 1978

clipe de neuitat

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                      

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus