PF.Episcop Andrei Făgărașnu, noul episcop al Covasnei şi Harghitei

PF.Episcop Andrei Făgărașnu, noul episcop al Covasnei şi Harghitei

Prasfințitul Episcop Andrei Făgărașanul

Prasfințitul Episcop Andrei Făgărașanul

În zilele de 5 şi 6 februarie 2015, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se desfăşoară şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

În prima zi, după deschiderea lucrărilor, sub președinția Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a avut loc şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
„Este o zonă unică în felul ei în România deoarece este zona în care românii sunt minoritari. Înaltpreasfinţitul Ioan Sălăjan timp de 20 de ani cât a fost acolo a lucrat cu timp şi fără timp, cu multă jertfelnicie şi înţelepciune. Trebuie continuată lucrarea aceasta care nu doar a fost începută, ci şi afirmată pe toate planurile, atât din punct de vedere liturgic, prin mulţimea locaşurilor de cult construite, dar şi din punct de vedere gospodăresc. Ea este o eparhie mică, în sensul că are puţini credincioşi, puţine parohii în raport cu alte eparhii, dar este dinamică, bine organizată şi cu o bază materială suficientă pentru a continua lucrarea. De aceea, este necesar să continuăm ce am primit ca moştenire spirituală şi materială, dar şi ca zel sau dragoste de patrie şi popor. Este vorba de un patriotism duhovnicesc, luminat, care nu înseamnă învrăjbire între etnii şi confesiuni, ci multă înţelepciune de a păstra echilibrul necesar în situaţii foarte delicate uneori. Este bine ca eparhiile vecine să ajute în continuare atunci când sunt solicitate şi chiar din proprie iniţiativă. Anul, această eparhie este ajutată din fondul central misionar, dar nevoile sunt foarte mari, mai ales în ceea ce priveşte susţinerea identităţii şi demnităţii româneşti. Deci, este nevoie ca întreg Sfântul Sinod să aibă o atenţie părintească deosebită pentru zonă deoarece nu este aşa simplu cum pare la prima vedere. Este vorba de un curaj necesar bazat pe credinţă, înţelepciune şi multă rugăciune”, a declarat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În ziua de 23 ianuarie 2015, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului în consultare cu Adunarea eparhială a Episcopiei Covasnei şi Harghitei au desemnat prin vot secret drept candidaţi pe Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi pe Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

 Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Andrei  Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

El îl înlocuiește pe Ioan Selejan, care a fost ales în decembrie mitropolit al Banatului, după moartea fostului mitropolit Nicolae Corneanu.

Preasfințitului Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcopul ales al Covasnei și Harghitei, este fiu al eparhiei pe care o va păstori. De-a lungul timpului a fost stareț al Mănăstirii Făgețel, din județul Harghita, dar și exarh al mănăstirilor din această parte a țării.

„Timp de aproape 15 ani, cât am stat lângă Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ioan al Banatului, am reuşit să cunosc râvna şi zelul misionar al omului munţilor, cum a fost numit până mai alaltăieri. Am reuşit să cunosc bunii creştini din cele două judeţe care compun Episcopia Covasnei şi Harghitei, pe păstoriţii lor, necazurile şi bucuriile lor. Am rămas profund impresionat întotdeauna când am stat cu românii ortodocşi din această episcopie, de zelul lor misionar şi de purtarea crucii cu bucurie în Hristos Domnul. În aceste momente de emoţie duhovnicească ţin să mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru toate darurile care s-au revărsat asupra mea în aceşti 25 de ani de vieţuire monahală în tărâmul Ortodoxiei româneşti unde românii sunt minoritari la ei acasă. Vă mulţumesc Preafericirea Voastră pentru dragostea cu care m-aţi primit ca ierarh, membru al Sfântului Sinod şi sfaturile pe care mi le-aţi dat în aceşti ani. În mod deosebit vă mulţumesc pentru dragostea cu care vă aplecaţi asupra creştinilor ortodocşi din Episcopia Covasnei şi Harghitei şi pentru ajutorul destul de substanţial pe care îl acordaţi acestei eparhii”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop ales al Covasnei și Harghitei.

CITEȘTE ȘI  La mănăstirea "Sf. Ana" din Orșova s-au decernat Premiile "Pamfil Șeicaru"

***

Episcopul-vicar Andrei Făgărăşanul s-a născut, la data de 22.11.1967, în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, primul copil al părinţilor Nicolae şi Maria. A absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986. În anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Topliţa, judeţul Harghita. La 19 iulie 1990 este tuns în monahism cu numele de ANDREI, de către Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei. La 20 iulie 1990 este hirotonit ierodiacon la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Antonie Plămădeală al Ardealului.

La 21 noiembrie 1990 este hirotonit ieromonah la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Andrei al Alba-Iuliei. La 10 august 1995 este numit stareţ la Mânăstirea Făgeţel, judeţul Harghita de către P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei. În anul 1995, împreună cu doi monahi de Mânăstirea Topliţa, a fost transferat de P.S. Ioan la Mânăstirea Făgeţel, mănăstire greu încercată în 1940. Aici a găsit doar biserica mânăstirii, restul fiind distrus. La 29 august 1999 este hirotesit protosinghel la Mânăstirea Făgeţel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit la Mânăstirea Făgeţel de către P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti. A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia. La 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mânăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa întru arhiereu.

În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, P.Cuv. Arhim. Andrei Moldovan a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, post rămas liber odată cu alegerea Prea Sfinţitului Părinte Dr. Visarion Bălţat în demnitatea de episcop al nou înfiinţatei Episcopii a Tulcii.

La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit întru arhiereu la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Întronizarea noului ierarh titular Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei va avea loc duminică, 15 februarie 2015în Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc.

 e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus