Plăcuțe pentru revitalizarea memoriei culturale a Iașiului

Plăcuțe pentru revitalizarea memoriei culturale a Iașiului

Centrul Iașului vedere aeriană

Centrul Iașului vedere aeriană

Conducerea Muzeului Național al Literaturii Române Iași demarează un nou proiect de revitalizare a memoriei culturale a orașului prin marcarea, cu ajutorul plăcilor memoriale, a unor clădiri și locuri semnificative pentru istoria cultural-literară a localității.

Directorul MLR Iași, Dan Lungu, a declarat că acest proiect face parte din planul managerial 2013-2017 al instituției și își propune repunerea în valoare, prin marcare, a clădirilor ieșene în care au trăit sau au creat personalități naționale, precum și a locurilor cu încărcătură culturală.

Conform sursei citate, în cursul acestui an vor fi amplasate 30 de plăci memoriale în locuri semnificative din Iași.

Până acum au fost deja instalate două plăci, prima în fața clădirii care i-a aparținut lui Iacob Negruzzi, pe strada Păcurari, iar a doua în curtea Muzeului Vasile Pogor.

“Sunt de părere că memoria culturală trebuie exersată și la nivelul cotidianului, contribuind astfel organic la asimilarea tradițiilor culturale și formarea tinerelor generații. Patrimoniul literar se promovează nu doar prin manuale școlare, muzee și expoziții, ci și prin intermediul clădirilor, al străzii. Nu inventăm nimic, învățăm de la alții: orașele occidentale sunt înțesate de astfel de repere culturale, cu un impact important asupra turismului cultural. Iași-ul are o istorie literară, artistică și academică de excepție, mult prea puțin exploatată din acest punct de vedere. Încă o dată suntem restanți, ieșenii, față de propria noastră istorie”, a spus Dan Lungu citat de Agerpres.

CITEȘTE ȘI  Inaugura copacul comemorativ dedicat lui Jan Karski, în Herăstrău

Inițiativei MLR Iași i s-au alăturat mai multe instituții, precum Academia Română — filiala Iași, Institutul de Filologie Română “A. Philippide”, Facultatea de Biologie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din Iași, Școala Populară de Arte “Titel Popovici”.

e-Cultura.info/ Autor: Daniela Malache


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus