Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula: Ne-am scuti de ura socială, dacă am reuși să privim corect la Hristos

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula: Ne-am scuti de ura socială, dacă am reuși să privim corect la Hristos

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Părintele Constantin Necula îi îndeamnă pe români să aibă nădejde și să privească spre Înviere, pentru că astfel s-ar scuti de “ura socială” în care se zbat, cu atât mai mult că luni e prima zi în care credincioșii renunță la carne pentru Postul Sfintelor Paști.

Luni, 20 februarie, este prima zi din săptămâna “brânzei”, ceea ce înseamnă că începând cu această zi creștin ortodocșii nu mai mănâncă carne, dar pot consuma lapte, brânză și ouă.

“Să avem nădejde și să privim spre Înviere. Poate că am regenera mai ușor iubirea noastră și ne-am scuti de ura socială în care ne zbatem dacă am reuși să privim corect la Hristos”, a declarat preotul Constantin Necula citat de Agerpres.

Întrebat cum vede diferența dintre a ține post și a urma o cură de slăbire, Constantin Necula apreciază că “în ultima vreme s-a diminuat foarte mult” numărul celor care cred că a posti este același lucru cu a ține o cură de slăbire.

“Am văzut că oamenii au conștientizat că spiritualizarea Postului e mai de preț decât nutrizarea lui. Oricum slăbim de la grijile zilei, însă cu tristețe am constatat că unii tratează de sus Postul. Adică cu superficialitate. (…) Nu trebuie să jignești pe nimeni dacă tu nu vrei să postești. Cum nimeni din cei care postesc nu au voie să-i jignească pe ceilalți”, a comentat părintele Constantin Necula.

Această primă săptămână numită și a “brânzei”, în care credincioșii renunță la consumul produselor din carne, este privită de Constantin Necula, ca ” un fel de aterizare într-o altă lume”. “E ca urcușul avionului, de pe pistă. El nu pleacă direct la 10.000 de metri. E o luare de altitudine, e o obișnuință cu ‘asta da’”, spune el.

CITEȘTE ȘI  Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - VIDEO

Părintele Necula îi sfătuiește pe cei care cred că “contează ce scoți din gură, nu ce bagi în gură”, să nu mai compare păcatele și să se abțină de la orice fel de păcat, măcar în Postul Paștelui. Întrebat dacă e mai rău să înjuri decât să mănânci o friptură în Post, părintele a răspuns că “sunt rele amândouă”. “Sunt păcate pe care le facem cu trupul, altele cu sufletul, eu nu le-aș compara. Păcatu-i păcat. A mânca nu e lipsit de sens, cu a crește ca om, ca valoare umană”, a spus el.

A posti înseamnă, potrivit părintelui Necula, și a te spovedi și împărtăși, altfel credincioșul care a postit “rămâne trist”. A posti și a nu te spovedi și împărtăși e ca și cum “ai dat examenul de sală la șoferi, dar nu ai primit carnetul”. “Acesta este un exercițiu duhovnicesc. Și eu cred că e bine să îl ducem până la capăt, altfel rămâi trist. E un Post în care nu câștigi bucurie. (…) Dacă știi că postești ca să te împărtășești, postești cu bucurie”, spune preotul Necula.

De asemenea, părintele explică și că regretul propriilor păcate și credința că vom învia sunt esențiale în Post.

“Avem o singură certitudine, că înviem. Învierea e singura certitudine pe care o mai avem la îndemână. (…). În chipurile noastre se pare că ne ascundem părerea de rău. Părerea de rău e fundamentul pocăinței”, arată preotul Constantin Necula.

e-Cultura.info / Autor: Isabela Paulescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus