Premiile Festivalului de Film de la Cannes

Premiile Festivalului de Film de la Cannes – VIDEO

Regizorul britanic Ken Loach

Regizorul britanic Ken Loach

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes și-a desemnat laureații. Regizorul britanic Ken Loach a obținut duminică a doua oară trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes cu filmul “I, Daniel Blake”, care denunță sistemul de acordare a ajutorului social, văzut prin ochii unui șomer, relatează AFP

Fideli metodei lor, Ken Loach și scenaristul său, Paul Laverty, au mers în Scoția pentru a se documenta și a strânge mărturii de la oameni defavorizați care trebuie uneori să aleagă între a mânca și a se încălzi, într-o țară în care băncile alimentare și supele populare sunt tot mai frecventate.

În acest fel a apărut personajul Daniel Blake, tâmplar de 59 de ani, muncitor bun, dar silit să se retragă după o criză cardiacă. Plasat la Newcastle, oraș marcat de o lungă tradiție a luptei muncitorești, “I, Daniel Blake” urmărește parcursul kafkian al lui Dan, între chemări la agenția pentru locuri de muncă, chestionare interminabile despre sănătatea lui, muzica stupidă de așteptare pe care trebuie să o asculte, fără să i se răspundă în cele din urmă. Se adaugă stagiile de calificare obligatorii, altfel i se reduce alocația.

Viața grea a eroului lui Loach are câteva momente de solidaritate cu un tânăr vecin de culoare și mai ales cu o mamă necăsătorită cu doi copii, intrată și ea în sistemul complicat și jucată cu mult talent de o actriță necunoscută, Hayley Squires. Eșecul lui Dan, interpretat magistral de un actor de teatru stand-up, Dave Johns, este inevitabilă, deși “cetățeanul” Daniel Blake nu își cerea decât drepturile, “nici mai mult, nici mai puțin”, după o viață de muncă.


SURSA: Youtube I, Daniel Blake Festival Teaser Trailer


“Lumea în care trăim a ajuns într-o situație periculoasă fiindcă ideile pe care le numim neo-liberale riscă să ne împingă la catastrofă. Trebuie să spunem că o altă lume este posibilă și chiar necesară”, a declarat el, în franceză și engleză, după ce a avertizat în privința revenirii extremei drepte.”, a spus cineastul de 79 de ani la primirea premiului.

Marele Premiu al Festivalului de la Cannes i-a fost acordat duminică filmului “Juste la fin du monde” al cineastului canadian de 27 de ani Xavier Dolan, avându-i în distribuție pe Gaspard Ulliel, Vincent Cassel și Marion Cotillard.

“Juste la fin du monde” prezintă o zi din viața lui Louis (Gaspard Ulliel), homosexual și autor de piese de teatru de succes, care își revede familia după 12 ani de absență pentru a-și anunța moartea apropiată.

CITEȘTE ȘI  Scriitorul Marcel Proust, pe pelicula unui film din anul 1904 - VIDEO

“Tot ce facem în viață facem să fim iubiți, să fim acceptați”, a declarat în lacrimi regizorul la primirea premiului. Al șaselea lungmetraj al lui Xavier Dolan, “Juste la fin du monde”, se inspiră dintr-o piesă a autorului francez Jean-Luc Lagarce, care a murit de Sida în 1995. “Sper să nu îl fi dezamăgit acolo unde este”, a a declarat Lagarce.


SURSA: Youtube JUSTE LA FIN DU MONDE – Extraits du Film (Vincent Cassel, Marion Cotillard – Cannes 2016)


Premiul de interpretare masculină al festivalului de la Cannes i-a fost acordat duminică actorului iranian Shahab Hosseini, pentru rolul din filmul “Clientul” de Asghar Farhadi, iar cel pentru interpretare feminină i-a revenit actriței filipineze Jaclyn Jose pentru prestația din “Ma’ Rosa” al compatriotului său Brillante Mendoza.

Premiul pentru regie la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes a fost acordat duminică seara, ex-aequo, românului Cristian Mungiu pentru filmul “Bacalaureat” și francezului Olivier Assayas, pentru “Personal Shopper”.

“Divines”, primul film al regizoarei franceze Houda Benyamina, a primit duminică, la Cannes, premiul Camera d’Or.“Cannes este și locul nostru! Cannes este al nostru, al femeilor!”, a spus regizoarea la primirea distincției.

Actorul de comedie francez Jean-Pierre Léaud a primit duminică seara un Palme d’Or de onoare la Cannes, publicul rezervându-i ovații în picioare acestui veteran care a venit pe Croazetă pentru prima dată la vârsta de 14 ani.

“M-am născut la Cannes în 1959” în timpul prezentării filmului ”Les Quatre Cents Coups’ al lui François Truffaut, a rememorat actorul de 72 de ani, cu emoție, care a avut rolul principal în acest film.

“Simt acum aceeași bucurie profundă ca în urmă cu 58 de ani, când Francois mi-a spus, înmânându-mi scenariul filmului, ei bine Jean-Pierre, ai rolul principal”, a adăugat el.

Léaud, încarnare a Noului Val, a fost prezent anul acesta la Cannes pentru rolul Regelui Soare agonizând în pelicula ”La Mort de Louis XIV” (Moartea lui Ludovic al XIV-lea).

Iranianul Asghar Fardadi a primit premiul pentru cel mai bun scenariu în filmul “Clientul”, iar britanica Andrea Arnold a fost distinsă a treia oară cu Premiul Juriului, pentru “American Honey.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018