Prezența "Cumințeniei Pământului" la Muzeul BNR va face mai accesibilă creația brâncușiană

Prezența “Cumințeniei Pământului” la Muzeul BNR va face mai accesibilă creația brâncușiană – VIDEO

Ministrul Culturii Corina Şuteu

Ministrul Culturii Corina Şuteu

Prezența “Cumințeniei Pământului” la Muzeul Băncii Naționale a României va face mai accesibilă creația brâncușiană pentru marele public, a afirmat miercuri Ministrul Culturii, Corina Șuteu.

Șuteu a anunțat că foarte curând va fi oferită publicului posibilitatea de a dona prin SMS. Totodată, ministrul a declarat că va dona 300 de euro.

“Prezența aici a ‘Cumințeniei Pământului’ va permite, sper, pe de-o parte ca un public care nu a reușit să vadă opere de Brâncuși să vină, să aibă curiozitatea și să petreacă timp în fața acestei opere de artă unică (…) și, în al doilea rând, cred eu (…) va readuce împreună sentimentul de apartenență pe care, cu adevărat, noi am uitat să-l avem în legătură cu artiștii și operele de artă care ne aparțin”, a spus Șuteu, la un eveniment care a marcat expunerea operei “Cumințenia Pământului” la Muzeul BNR.

Potrivit acesteia, campania de subscripție națională este o formă de angajare într-un proces de participare la ceea ce românii își doresc să aibă din punct de vedere cultural.“Momentul în care un stat decide că o parte din taxele pe care le strânge sunt redistribuite culturii este un bun, un drept pe care l-am câștigat. Dar trebuie să ne punem de fiecare dată această întrebare: De ce țările europene decid să-și redistribuie banii din taxe și culturii? Și cred că prin această subscripție facem, în fond, fiecare dintre noi o declarație, dăm un răspuns acestei convingeri că în realitate bunurile culturale ne aparțin, că ele fac parte din identitatea noastră și că această identitate trebuie să aibă și o dovadă concretă”, a arătat Corina Șuteu citată de Agerpres.

Ea a invitat publicul să doneze. “Vă invit prin subscripția pe care o faceți să dați o dovadă de dragoste în favoarea a ceea ce noi cu toții considerăm că ne aparține, aparținând însă și valorilor universale”, a afirmat Corina Șuteu.

CITEȘTE ȘI  Instituțiile de cultură invite să se alăture campaniei de strângere de fonduri pentru "Cumițenia Pământului"

Ministrul a salutat inițiativa predecesorului său de a organiza o subscripție publică pentru achiziționarea lucrării, dar și propunerea secretarului de stat Mihai Ghyka de a expune spre vizitare “Cumințenia Pământului” la Muzeul Băncii Naționale.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a caracterizat evenimentul expunerii lucrării ”Cumințenia Pământului” la Muzeul BNR drept un gest de normalitate, dar și unul inedit, prin care Brâncuși se întâlnește cu profesorul său de la Școala de Arte Frumoase din București, sculptorul Ion Georgescu, artistul care semnează două dintre cele patru statui care decorează în exterior Palatul Vechi al BNR.

“Noi credem că participarea Băncii Naționale în acest proiect, prin găzduirea și organizarea expoziției ‘Cumințenia Pământului’, va da ocazia unui număr mare de vizitatori să contribuie la achiziționarea acestei valori culturale unicat a României, a declarat Mugur Isărescu.


 Opera Cuminţenia Pământului

Opera Cuminţenia Pământului


La eveniment a fost prezentă și actrița Maia Morgenstern, ambasador onorific al acestei campanii, care, emoționată, a îndemnat publicul să doneze, “pentru a-l avea mai aproape pe Brâncuși”. “Să-l avem aproape, să-l simțim aproape, să învățăm ceva în plus, curiozitatea noastră, imaginația noastră față de cine a fost, este și va rămâne Brâncuși pentru umanitate, pentru valorile cărora le subscriem toți”, a spus actrița.

Sculptura “Cumințenia Pământului”, opera lui Constantin Brâncuși, este expusă la Muzeul Băncii Naționale a României, ea fiind transferată de la Muzeul Cotroceni. Decizia a fost luată de Ministerul Culturii și de Executiv împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

Vizitarea operei lui Brâncuși se va putea face gratuit începând din data de 16 iunie, acțiunea fiind realizată în cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția sculpturii de către statul român.


PROMO


e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017