Proiectul ce ar putea sta la baza Codului Patrimoniului se alfă în dezbatere publică

Proiectul ce ar putea sta la baza Codului Patrimoniului se alfă în dezbatere publică

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu

Ministerul Culturii supune dezbaterii publice proiectul principiilor ce ar putea sta la baza tezelor prealabile ale Codului Patrimoniului Cultural Național și a textului legislativ.

Proiectul cuprinde 10 principii care vor sta la baza Codului Patrimoniului Cultural Național, “ca instrument de reformă a politicilor și a practicilor administrative ce sunt menite să ducă la asigurarea capacității de a transmite generațiilor următoare ceea ce, la rândul nostru am moștenit”, consecințele și măsurile propuse de minister pentru protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural.

Patrimoniul cultural este un ansamblu de valori materiale și imateriale ce constituie o resursă de identitate națională non-regenerabilă, fundamentală pentru o dezvoltare durabilă, iar protejarea patrimoniul cultural este de interes public și angajează responsabilitatea Statului, așa cum decurge ea din Constituție.

De asemenea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național implică menținerea diversității și complementarității tuturor expresiilor și formelor sale, locale și regionale, indiferent de caracterul majoritar sau minoritar al grupului social care le-a generat. Aceasta este în responsabilitatea fiecărui cetățean dar nu trebuie să devină povară pentru niciunul dintre ei.

CITEȘTE ȘI  Proiectul "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", la final

Patrimoniul cultural este definit ca un complex de expresii format atât din elemente majore, cât și din elemente minore și a cărui valoare culturală este generată prin asocierea acestora, iar protejarea acestuia are ca scop păstrarea și transmiterea resursei culturale către generațiile viitoare în forma sa autentică și nealterată.

Protejarea patrimoniului cultural presupune un complex de acțiuni care necesită înaltă specializare.

Patrimoniul cultural face parte integrantă din formarea și educația permanentă a cetățenilor, fiind fundament al unei societăți incluzive și participative, arată un alt principiu.

Nu în ultimul rând, este o parte importantă a politicilor externe ale României iar respectarea tratatelor internaționale privind protejarea patrimoniului cultural pe care le-a ratificat este prioritară.

Propunerile și observațiile referitoare la aceste principii pot fi transmise până la data 15 mai.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus