Proiectul România Educată reprezintă începutul reașezării societății românești pe valori

Proiectul “România Educată” reprezintă începutul reașezării societății românești pe valori

Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Timișoara, că Proiectul România Educată reprezintă începutul reașezării societății românești pe valori, dezvoltării unei culturi a succesului, bazată pe performanță, merit, muncă și profesionalism.

Șeful statului a subliniat că acest proiect prinde “rădăcini” și arată tuturor importanța dialogului și acordului în acțiuni, cu rezultate “măsurabile în viitorul apropiat”.

“Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbatere regională, am scos acest domeniu din zona bunelor intenții niciodată concretizate și l-am reașezat pe agenda publică instituțională și suntem abia la început”, a spus Iohannis.

El a susținut că Educația și Diaspora sunt două segmente “speciale” pentru el și foarte importante pentru țară, întrucât în învățământul superior și în cercetare, Diaspora contribuie la dezvoltarea României.

“Salut sprijinirea legăturilor dintre cercetători și profesori români dinăuntrul și dinafara granițelor, în contextul unei conferințe științifice de înaltă ținută, în care avem cu toții același țel, un nou pas spre transformarea României într-un stat puternic și prosper. Astăzi, Educația și Cercetarea trec dincolo de frontierele naționale. Practic, ne dorim conectarea elitelor românești din jurul lumii pe domeniu de expertiză și apropierea lor de comunitatea academică și științifică din România, precum și de instituțiile statului român. Această legătură intelectuală are un potențial uriaș în dezvoltarea României și ne va aduce mai aproape de o societate a cunoașterii, bazată pe performanță, merit, competență și inovare”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

În viziunea sa, este esențial ca universitățile și institutele noastre de cercetare să se conecteze la comunitățile de români din afară, dorindu-se crearea unor “rețele” de specialiști în diverse domenii de interes strategic pentru România.

“Cred că este esențial ca întoarcerea cercetătorilor români în țară să nu fie umbrită de lungi procese birocratice de recunoaștere a diplomelor sau de proceduri dificile de integrare a copiilor în școală”, a mai spus șeful statului.

CITEȘTE ȘI  Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu reales președinte al APCEMN

Iohannis a subliniat că România se află pe harta europeană a cercetării printr-o serie de proiecte cu un potențial deosebit, printre care laserul de la Măgurele și Centrul Național pentru Cercetări Avansate “Fluvii Delte Mări”.

Președintele Klaus Iohannis participă, luni, la deschiderea celei de-a patra ediții a Conferinței științifice intitulate “Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România — Diaspora și prietenii săi”, la care participă aproape o mie de cercetători români din 35 de țări de pe patru continente.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Evenimentul academic își propune să reunească cele mai efervescente minți românești din zona cercetării științifice și a învățământului superior din întreaga lume, se desfășoară sub forma a 21 de workshop-uri exploratorii (WE) care acoperă domenii extrem de diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, la științele inginerești și medicale, până la științe sociale și umane.

Participanții vin din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elveția, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore și România.

Conferința se desfășoară în perioada 25 — 28 aprilie, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

e-Cultura.info/ Autor: Otilia Halunga


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus