Realizarea unui muzeu al comunismului reprezintă o obligație esențială, a afirmat, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda.
Acesta a prezentat un “decalog” al înființării Muzeului Comunismului, afirmând că viitoarea instituție, pe care o vede realizată “doar în etape”, “nu poate fi o idee de autor”, dar nici “un produs de partid”, ci o asumare a tuturor celor care joacă un rol pe scena politică.
“Indiferent ce nume va purta, al Crimelor Comunismului, al Comunismului, Muzeul Național al Comunismului, asta e deja o chestiune secundară. Un astfel de loc muzeal și memorial în egală măsură este obligatoriu. Pe de o parte, avem o anvergură a persecuției politice în România, care nu este similară cu alte istorii ale unor țări din aceeași regiune, adică avem un patrimoniu de suferință pe care nu putem să-l ignorăm. Pe de altă parte, ne apropiem cu pași repezi de momentul Centenarului. Or, peste jumătate din perioada secolului românesc, din 1918 până în 2018, s-a consumat sub semnul unei forme sau alteia de dictatură. A recupera această istorie a comunismului înseamnă a recupera o jumătate de veac de istorie a secolului românesc al unității naționale”, a declarat Preda citat de Agerpres.
El spune că realizarea acestui muzeu “nu trebuie gândită în termeni concurențiali”. “Sigur, nu trebuie să plecăm de la premisa că suntem ultimii în Europa și că e musai să ne aliniem la alte state, pentru că sunt și alte țări în care nu există astfel de muzee, inclusiv state avansate din punct de vedere al democrației, cum ar fi de pildă Cehia, unde există doar un muzeu privat; sau chiar și în Germania, unde un muzeu central legat de această perioadă nu există. Așa, de pildă, la noi, există un monument al rezistenței anticomuniste, dar la Berlin nu există”, a mai spus Preda.
De asemenea, muzeul ar trebui să treacă printr-o “filtrare” cu tot corpul societal românesc, la dezbatere urmând să participe, în egală măsură, și cei din țară, și cei din afara ei.
e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu
Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.