Rețeaua Națională a Muzeelor, în topul accesării fondurilor culturale

Rețeaua Națională a Muzeelor, în topul accesării fondurilor sectorului cultural


Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este, în prezent, în topul instituțiilor culturale privind accesarea finanțării din fondurile naționale alocate acestui sector, doar anul trecut obținând banii necesari pentru trei proiecte, a declarat joi la Suceava, președintele RNMR, Dragoș Neamu.

”Trei-patru proiecte finanțate per sesiune reprezintă un vârf”, a spus Neamu, adăungând ca valoarea unor astfel de proiecte variază între 40.000 lei și 70.000 de lei. El a spus că s-au derulat și proiecte europene cu finanțări de până la 500.000 euro, iar unul dintre cele mai importante, cu reprezentativitate pentru sectorul muzeal, este The Learning Museum, finalizat în 2013, la care RNMR a avut statut de coorganizator.

La Suceava se desfășoară a opta ediție a Adunării generale a RNMR, organizație înființată în 2008. În cadrul reuniunii se discută proiectele și strategiile viitoare ale organizației și se desfășoară alegeri pentru structura de conducere. Candidat unic pentru funcția de președinte este Virgil Ștefan Nițulescu, director al Muzeului Național al Țăranului Român, fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

Principala problemă care va fi abordată în discuțiile de joi și care, potrivit lui Dragoș Neamu, ”inhibă dezvoltarea muzeelor și funcționalitatea lor” este zona legislativă.

”Avem mari probleme cu vidul de legislație privind stabilirea criteriilor de evaluare a patrimoniului. Nu există în prezent criterii pe baza cărora să știm care este suma de asigurări pentru un El Greco, aflat în colecția de artă a Muzeului Național din București. Lucrurile sunt extrem de grave, pentru că pot crea subevaluări ale patrimoniului și tezaurului național”, a spus Neamu. Totodată, el a arătat că există probleme cu Legea muzeelor, care nu mai e funcțională.

”Este destul de anacronică. Muzeologia a evoluat, funcțiile muzeelor au evoluat, motiv pentru care și legea muzeelor trebuie up-datată și acomodată noilor rigori și noilor tendințe muzeale”, a spus Neamu, apreciind că nu ar mai fi necesară o astfel de lege, în condițiile în care există actul normativ privind patrimoniul și cel al parteneriatului public-privat, iar în UE nu există o asemenea lege.

Neamu a precizat că, în cadrul reuniunii de la Suceava, se va discuta strategia viitoare a organizației și se vor face propuneri privind evaluarea patrimoniului, eventual introducerea acesteia într-un act legislativ.

Totodată, el a spus că o altă problemă cu care se confruntă muzeologia o reprezintă dezvoltarea proiectelor, în sensul de a se conștientiza importanța de a fi prezent în programele de finanțare, în contextul în care nu se mai permit investiții din bani publici în muzee și nici angajări.

Din RNMR fac parte, în prezent, 66 de muzee, în condițiile în care multe dintre acestea sunt complexe muzeale, astfel încât, ca și entități muzeale, în rețea se regăsesc aproximativ 150 de instituții.

CITEȘTE ȘI  Săptămâna fără caluclator la Muzeul Satului ' Dimitrie Gusti"
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus