Săptămâna de rugaciune pentru unitatea creștină la Brașov

Săptămâna de rugaciune pentru unitatea creștină la Brașov

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştină

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştină

De mai bine de o sută de ani, în a treia săptămână a lunii ianuarie a fiecărui an (19-26 ianuarie 2015), Bisericile creştine din întreaga lume organizează seri de rugăciune pentru unitatea creştină se celebrează Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.

Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină din anul 2015 este inspirată din textul scripturistic Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau (Evanghelia după Ioan capitolul 4, versetul 7).

Oraşul Brașov, ajuns la al nouălea an de participare, are un statut special, deoarece la programul de rugăciune participă toate cele şapte biserici istorice din Braşov – Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), Biserica Reformată, Biserica Evanghelică-Lutherană (maghiară), Biserica Evanghelică C.A. (germană) şi Biserica Unitariană -, iar rugăciunile vor fi rostite în trei limbi: română, maghiară şi germană.

Acest lucru, reiese din conferinţă de presă a reprezentanţiilor celor şapte culte creştine istorice, “Braşovul a fost printre primele din România în care a început această octavă de rugăciune în 2007 cu toate bisericile creştine istorice, dar mai ales este singurul în care se adună atât de mulţi enoriaşi ai cultelor creştine, timp de opt zile, şi se rostesc rugăciunile în trei limbi”.

Pe de altă parte, toţi preoţii au subliniat că această octavă de rugăciune desfăşurată la noi în oraş este un exemplu de unitate în diversitate, Braşovul fiind un model de trăire în armonie, comuniune şi pace, pentru întreaga ţară şi lume Nu renunţăm la identitatea noastră, păstrăm tradiţiile şi valorile fiecărei confesiuni, dar ne unim în credinţă şi dragoste faţă de Hristos”.

În acest an tema a fost aleasă de bisericile din Brazilia, cu motto-ul: „Isus i-a spus: «Dă-mi să beau!»” ( Ioan 4,7). Părintele Gheorghe Dănuţ Benga, protopopul ortodox al Braşovului a ţinut să explice tema, care ar putea fi înţeleasă greşit de către cei care nu cunosc contextul.

Sfânta Evanghelie după Ioan, Capitolul 4, relatează cum Iisus s-a dus iarăşi în Galileea, trecând prin Samaria, încălcând oarecum legea iudaică, samarinenii fiind considerat popor întinat, cu care iudeii nu ar fi trebuit să stea nici măcar de vorbă. Aşezat lângă Fântâna lui Iacov, când a venit o femeie din Samaria să scoată apă, „Iisus i-a zis: «Dă-Mi să beau». „Femeia samarineancă I-a zis: Cum Tu, care eşti iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt femeie samarineancă? (…) Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă ai fi ştiut darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel ce-ţi zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El, şi ţi-ar fi dat apă vie. (…) Iisus a răspuns şi i-a zis: Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăşi; Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică”.

Părintele Gheorghe Dănuţ Benga a subliniat că tema face referire la apa vieţii, pe care ne-o dă Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, de la care nu vom înseta niciodată, apa care să înlăture diferenţele, disensiunile dintre noi”.

La rândul său, Christian Plajer, prim-preotul Bisericii Negre (Parohia Evanghelică CA Braşov), a afirmat: Una este să citeşti, să ştii prin raţiune că este importantă rugăciuna şi alta este dacă participi la slujbă, dacă vii cu inima deschisă să participi. Este o şansă să faci această experienţă de trăire, de comuniune în dragoste faţă de Dumnezeu”.

CITEȘTE ȘI  Sinaxa monahală în Arhiepiscopia Iaşilor

Şi reprezentanţii celorlalte culte religioase spun că această „apă” este de fapt credinţa în Hristos, punctul comun al tuturor creştinilor. “Ce frumos este când, în fiecare seară din această săptămână, ne dăm mâna şi rostim „Tatăl nostru”, aşa cum ne-a învăţat chiar Mântuitorul. Să lăsăm deoparte măcar în această perioadă ceea ce ne diferenţiază, ne desparte şi să ne adunăm în jurul lui Iisus în iubire”, a subliniat şi preotul greco-catolic Emil Moldoveanu.

Părintele Szasz Ferencz, reprezentantul comunităţii Unitariene, a declarat că se bucură de această unire a tuturor creştinilor şi că, dacă ar fi existat unitate şi cu musulmanii sau iudaicii, nu ar fi apărut tragedii precum cea din Paris.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus