Seară Ceaikovski la Filarmonica orădeană

Seară Ceaikovski la Filarmonica orădeană

Dirijorul Ilarion Ionescu-Galați și tânărul său discipol, violonistul Valentin Șerban, vor susține joi seară, împreună cu orchestra Filarmonicii de stat Oradea, un concert simfonic dedicat lui Ceaikovski, în sala de concerte ‘Enescu-Bartok’.

“Am auzit zilele trecute vocea lui. Întâmplător am dat peste o înregistrare, de pe rolele de ceară. Eh, am ascultat vocea lui, bineînțeles că era fâșâială, dar se auzea Ceaikovski, care avea o voce subțirică. A fost un artist absolutamente genial, care a scris toate felurile de muzică, de la muzică de cameră, la operă, mare reprezentant al muzicii ruse” a declarat, în conferință de presă, maestrul Ionescu-Galați.

Dirijorul invitat și-a amintit debutul său ca violonist în 1960 la Oradea, când a cântat, în primă audiție națională, Concertul de Șostakovici, dar a ținut și să aprecieze viața culturală a orașului, întreținută și de doi dirijori de marcă, Miron Rațiu și Acel Ervin, ultimul, coleg de Conservator, care “au făcut lucruri minunate”.

Invitatul violonist—“acest copil cu merite și performanțe deosebite cu vioara“, potrivit dirijorului — va avea de trecut o adevărată ‘piatră de încercare’ interpretând ‘Concertul pentru vioară și orchestră în Re major’, așa cum s-a dovedit, în timp, pentru toți soliștii violoniști. La 23 de ani, Valentin Șerban este student al Facultății de Muzică din cadrul Universității ‘Transilvania din Brașov și din anul 2008, sub îndrumarea maestrului Ilarion Ionescu-Galați. A mărturisit despre profesorul său că este ‘pedagogul ideal’, care are cerințe exigente, dar care știe să fie și ‘un tată la nevoie.’

CITEȘTE ȘI  OTELLO, revine pe scena Operei Naţionale Române din Cluj

“Mă simt extraordinar cântând Ceaikovski. Depășește orice senzație. Poate cea mai largă combinație de sentimente, de nerv, de culori, de frumusețe și tensiune… Mai complex nu cred că se poate”, a spus violonistul.

Iubitorii muzicii clasice ruse vor putea asculta, în a doua jumătate a concertului, ‘Simfonia a IV-a în fa minor”, ce ocupă un loc permanent în repertoriul concertistic, în timp ce primele trei sunt cântate mai rar.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus