Semnătura Regelui Mihai și a lui Nicolae Iorga, în monografia centenarului Bibliotecii Județene Mureș

Semnătura Regelui Mihai și a lui Nicolae Iorga, în monografia centenarului Bibliotecii Județene Mureș

Monografia Bibliotecii Județene Mureș care va fi lansată la împlinirea a 100 de ani de la înființarea instituției va cuprinde un capitol special dedicat personalităților care au semnat în Cartea de Aur a bibliotecii, deschisă în 1913, printre acestea regăsindu-se membri ai familiei regale, inclusiv Regele Mihai când avea 10 ani și istoricul Nicolae Iorga.

Directorul Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram, a declarat marți că prima semnătură din Cartea de Aur este din luna octombrie 1913, cu o lună înainte de deschiderea oficială a bibliotecii.
În ceea ce privește semnătura lui Nicolae Iorga, aceasta este din 22 iulie 1922, în timp ce semnătura ‘Mihai’, aparținând Regelui Mihai, poartă data de 26 septembrie 1931.

Potrivit lui Avram, familia regală venea destul de des în zonă întrucât se deplasa la Castelul de Vânătoare de la Lăpușna, în timp ce Nicolae Iorga s-a aflat, probabil, într-o vizită politică, dată fiind și fotografia făcută alături de oficialitățile locale, în ziua în care și-a lăsat mesajul în Cartea de Aur.

CITEȘTE ȘI  Muzeul Naţional de Artă al României a primit certificatul de excelență TripAdvisor

Printre cei care au semnat în Cartea de Aur se mai regăsesc Aurel Filimon, întemeietorul al cercetării etnografice mureșene, Miron Cristea cel care urma să devină patriarhul României, care a semnat ca primat al României, George Enescu, care a concertat de șase-șapte ori la Târgu Mureș, Moricz Zsigmond, Bitay Arpad, Sextil Pușcariu, Pan Halippa, Emil Hațieganu, Emanoil Bucuța, senatori, oameni politici, Constantin Banu, pe vremea când era ministru al Culturii, Emil Racoviță, Vasile Pârvan, Vasile Goldiș, Ion Minulescu, Marin Soresc și mulți alții.

Cartea de Aur a Bibliotecii Județene Mureș are deja două volume, iar un al treilea volum va fi deschis cu ocazia sărbătoririi centenarului, la finele acestei săptămâni.

‘Cartea de Aur a bibliotecii, de fapt cea de a treia Carte de Aur, pentru că, în timp, s-au mai înlocuit, a fost pregătită special pentru momentul aniversar. E ultima carte, va fi în holul Palatului Culturii, pe toată durata ceremoniei sau a festivității de deschidere’, a precizat Monica Avram.

SURSA: AGERPRES

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus