Semnificatiile zilei de 18 februarie

Semnificatiile zilei de 18 februarie

18 februarie


1564 – A încetat din viaţă Michelangelo Buonarotti, pictor, sculptor, arhitect şi poet italian (n. 1475).


1516 – S-a născut regina Maria Tudor (Maria I), regină a Angliei şi a Irlandei (1553-1558); cruzimea de care a dat dovadă în persecuţiile împotriva protestanţilor i-a atras denumirea de “Maria sângeroasă. (m. 17 noiembrie 1558)


1546 – A încetat din viaţă Martin Luther, reformator german, fondatorul bisericii luterano-protestante (n. 1483).


1745 – S-a născut fizicianul italian Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice (m. 5 martie 1827)


1790 – A apărut, la Iaşi, ziarul de limba franceză “Courier de Moldavie”, primul ziar tipărit pe teritoriul ţării noastre (până în aprilie 1790).


1854 – A început construirea liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu, Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Lugoj-Orşova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.


1885 – A fost publicată cartea “Aventurile lui Huckleberry Finn” a lui Mark Twain.


1929 – A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română (cu piesa într-un act “Ce ştie satul?” de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu).

CITEȘTE ȘI  Semnificatiile zilei de 26 februarie

1934 – A apărut, la Bucureşti, săptamânalul de arhitectură “Oraşul”, în programul căruia era trecută şi hotărârea de a “lupta pentru realizarea oraşului modern”.


1941 – Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a iniţiat un Decret prin care instituţiile şi întreprinderile mai importante din ţară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.


2004 – Paleontologii clujeni au descoperit în zona Haţeg scheletul unei păsări care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani, în Cretacicul terminal, precum şi fragmente de ouă fosilizate.


2008 – A încetat din viaţă actriţa Mihaela Mitrache: “Filantropica”, “Excursia”, “Moartea unui artist” (n. 8 iulie 1955).


Nu putem să le știm pe toate, important e să înțelegem!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017