Serbările Naționale de la Țebea

Serbările Naționale de la Țebea

Serbările Naționale de la Țebea avram iancu

Serbările Naționale de la Țebea

Câteva mii de persoane sunt așteptate să ia parte duminică la Serbările Naționale de la Țebea, manifestare dedicată memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 143 de ani.

Ceremonialul oficial va începe la ora 10,30 la mormântul lui Avram Iancu, din cimitirul de la Țebea, cu o slujbă religioasă și depuneri de coroane de flori. Apoi vor fi prezentate personalitatea lui Avram Iancu și rolul acestuia în istoria moților, iar în final vor fi rostite mai multe mesaje legate de acest eveniment.

“Anul acesta se poate spune că organizarea este una de excepție. (…) Am stabilit un program mai restrâns pentru ca manifestările să se poată desfășura pe durata unei ore și jumătate, iar apoi participanții să poată fi prezenți și la partea a doua a evenimentului — programul artistic prevăzut pentru a doua parte a zilei de duminică. Credem că toată lumea va fi mulțumită”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu citat de Agerpres.

Accesul publicului în cimitirul de la Țebea, în timpul ceremonialului oficial, va fi permis pe poarta numărul 2, situată în imediata apropiere a căminului cultural. Totodată, accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice este interzis în cimitir pe perioada manifestării oficiale.

În ultimele zile autoritățile au avut în atenție și pregătirea părții carosabile din zona Țebea, drumul fiind în reabilitare. Drumarii au reușit să termine lucrările pe DN 76 de la ieșirea din Brad până la limita cu județul Arad, astfel că nu vor fi probleme de trafic blocat.

CITEȘTE ȘI  Ministerul Culturii cere 5% din taxele obţinute din jocurile de noroc

Structurile MAI vor asigura ordinea publică pe timpul și premergător acestei manifestări, urmărind prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale. “În acest sens, recomandăm participanților să respecte sugestiile regulile prevăzute în regulament și indicațiile organizatorilor, să respecte normele de conviețuire socială, iar în situația în care observă săvârșirea unei fapte ilegale, să se adreseze jandarmilor din dispozitivul de ordine publică”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emancipare socială și națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.

e-Cultura.info/Autor: Sorin Blada

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus