Simona Neumann: “Candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană este o oportunitate extraordinară pentru oraș”

Simona Neumann: “Candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană este o oportunitate extraordinară pentru oraș”

Simona Neumann, directoarea Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală, a făcut o prezentare a proiectului de candidatură în cadrul lansării de carte a Ştefaniei Ciortea-Neamţiu, “Un oraș se revelează: Timișoara – candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 / Eine Stadt vermittelt sich – Temeswar – Kandidat fur den Titel einer Kulturhauptstadt Europas 2021”, care a avut loc luni, 9 mai, la sala Adam Muller Guttenbrunn.

Simona Neumann: “Candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană este o oportunitate extraordinară pentru oraș”

.

Care este conceptul care stă în spatele candidaturii, care sunt paşii pe care trebuie să îi facă asociaţia pentru un dosar de succes ce urmează să fie prezentat în faţa juriului, ce s-a realizat până acum şi cum poate să se implice comunitatea pentru a susţine Timişora 2021, sunt doar câteva dintre întrebările la care a dat răspunsul directoarea asociaţiei.

“Candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană este o oportunitate extraordinară pentru oraș de a realiza o dezvoltare pe termen lung, prin cultură, contribuie la creșterea vizibilităţii internaţionale și atragerea de turiști, la consolidarea sectorului cultural, dar şi la construirea coerenţei sociale în oraş. O oportunitate extraordinară pentru oraș de a realiza o dezvoltare pe termen lung, prin cultură. Urmărim câteva direcţii principale în acest proces, şi anume regenerarea prin cultură şi prin implicarea societăţii civile, tineretului, instituţiilor culturale şi industriilor creative, repoziţionarea Timişoarei pe harta culturală a regiunii şi a Europei, oprirea exodului talentelor, recuperarea spaţiilor publice abandonate, reînvierea civismului, stimularea turismului în oraş şi în regiune.”

Timişoara concurează, alături de Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia-Mare – oraşe rămase în competiţie după prima etapă de jurizare, pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, şi este singura dintre candidate care a experimentat, până acum, trei concepte diferite, deoarece am vrut să alegem calea prin care comunitatea să se simtă implicată și determinată la nivel maxim: “REVOLutionary”, “Channel of Cultures” şi “Shine your light – Light up your city!”.

CITEȘTE ȘI  Timișoara a fost aleasă Capitală Europeană a Culturii în 2021

În rol principal, Timişoara şi Europa

Cartea semnată de Ştefania Ciortea-Neamţiu tratează candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană şi este scrisă în limba germană, „„Dacă privim programul „Capitală Culturală a Europei”, ca pe un proces de comunicare, cei doi actori principali vor fi Timișoara și Uniunea Europeană, unde prima va fi emiţătorul. Programul „Capitală Culturală a Europei” este un program de prezentare de identităţi, dar și de construcţie identitară”, spune autoarea.

La rândul său, prof. dr, Robert Reisz a subliniat importanţa abordării acestui subiect de către autoare: “Articolele sunt din perioada octombrie – 2014 martie 2016 și au fost publicate în „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien / Banater Zeitung” sub titlul „Candidatul nostru: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021”. Articolele sunt aranjate în ordine cronologică. Acest lucru ajută la crearea unei imagini istorice și dezvoltă o anumită logică a martorului ocular. O adevărată viaţă culturală fenomenologică a Timișoarei se întinde înaintea noastră. Noi o vedem prin ochii intervievatului precum și prin intermediul evenimentelor culturale. Nu mai este teorie, ci viaţa însăși. Cunoaștem: expoziţii, concerte, festivaluri, acţiuni, personalităţi din viaţa culturală a Timișoarei.(…) Pentru că aceste lucru ne sunt transmise în moduri atât de diferite, imaginea este vie, incitantă și memorabilă”.

e-Cultura.info / Timisoara 2021


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus