Sindicate din cultură, negocieri pe legea salarizării unice - Se propun creşteri chiar şi de 140%

Sindicate din cultură, negocieri pe legea salarizării unice – Se propun creşteri chiar şi de 140%

Sindicate din cultură, negocieri pe legea salarizării unice - Se propun creşteri chiar şi de 140%

Sindicate din cultură, negocieri pe legea salarizării unice – Se propun creşteri chiar şi de 140%

La Ministerul Muncii au avut loc noi discuţii privind legea salarizării unitare, sindicatele din domeniul culturii fiind invitate să analizeze majorările salariale propuse de stat pentru angajaţii instituţiilor de cultură din România, care s-ar ridica în unele cazuri chiar şi la 140%.

Reprezentanţii sindicatelor salariaţilor din instituţiile subordonate Ministerului Culturii au analizat, împreună cu ministrul Muncii şi ministrul pentru Dialog Social draftul noii legi a salarizării, care ar urma să fie adoptată în această vară de Parlament.

,,Sunt măriri de la 25% la peste 100%. Este o oarecare reaşezare a salariilor, să sperăm că lucrurile vor intră în normalitate. Mai sunt inechităţi în sistem, de exemplu, măririle de 50% nu se aplică şi şefilor de formaţii. Un şef formaţie muncitor are salariu mai mic decât subordonatul lui, lucru care este uşor ciudat, dar sunt lucruri care vor fi, cu siguranţă, îndreptate. Sunt, probabil, în jur de 10.000 de persoane în acest domeniu. Va fi o creştere treptată, din 2018 până în 2021. Ne vom mai întâlni, dar solicităm o întâlnire şi la Ministerul Culturii pe această temă, pentru că de acolo sunt nişte uşoare inadvertenţe cu legea pe care am văzut-o acum”, a declarat la finalul discuţiilor Cristi Şofron, actor şi membru al Blocului Naţional Sindical.

Majorările ar urma să fie acordate actorilor, angajaţilor muzeelor, bibliotecarilor şi tuturor celor care lucrează în cadrul instituţiilor de cultură din România, începând cu anul 2018, etapizat, până în 2021.

,,Acum, salariaţii Bibliotecii Naţionale a României, mulţi dintre ei au salarii mai mici decât ale unui bibliotecar comunal. Din ceea ce am văzut, în grilă actuală salariile sunt ok şi, într-adevăr, se va face o corecţie. Sunt avantajate funcţiile mici, salariile mici, care vor avea o creştere şi de 100%. Procentual, începând cu 2018, vor fi majorări începând de la 12%, până în 2021 ajungând de la 76% până la 100%. Vor ajunge chiar şi la 140%. Deocamdată pot spune că sunt mulţumită. Mai urmează o rundă de discuţii cu confederaţiile, săptămâna viitoare”, a declarat Elena Bucur, lider al sindicatului Bibliotecii Naţionale a României după întâlnirea cu ministrul Muncii.

CITEȘTE ȘI  Scrisoare de susținere pentru directorul ICR Radu Boroianu

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) au anunţat, printr-un comunicat de presă, că săptămâna viitoare vor avea loc noi discuţii cu sindicatele.

,,S-au purtat discuţii concrete cu reprezentanţii sindicatelor din instituţiile de Cultură, care au agreat, de principiu, măsurile propuse de cele două ministere, care prevăd creşteri salariale şi în această zonă. Părţile au convenit formarea unor grupuri de lucru în vederea clarificării oricăror neconcordanţe. În acelaşi timp, MMJS aşteaptă eventuale alte propuneri din partea partenerilor de dialog. Întâlnirile pentru elaborarea proiectului de lege privind salarizarea unitară vor continua şi în săptămâna următoare. Discuţiile se vor purta îndeosebi pe latura tehnică, între specialiştii în salarizare ai MMJS şi cei ai partenerilor de dialog social, astfel încât actul normativ să poată fi finalizat până la sfârşitul lunii martie”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Săptămâna aceasta, reprezentanţii statului au mai purtat dicuţii pe tema noii legi a salarizării cu sindicatele reprezentative din Apărare, Ordine Publică, Sănătate şi Educaţie, cele mai mari creşteri urmând să fie acordate militarilor. Conform unui document obţinut în exclusivitate de MEDIAFAX, venitul unui militar ar urma să fie majorat cu peste 260% până în 2021.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus