Spiru Haret

Spiru Haret

Spiru Haret

Spiru Haret

Matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministrual educației, pe care a deținut-o de trei ori s-a născut pe data de 15 februarie 1815 la Iași.

A învățat la Dorohoi, Iași apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiu Sfântul Sava din București, unde a petrecut cinci ani din șapte ca intern.

Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din București la Facultatea de științe, secția fizico-matematici, mecanica rațională,din1878 până în 1910. La Școala de poduri și șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria și geografia analitică , geometrie elementară plană și în spațiu și ggeometrie descriptivă, până în 1885. Din1885 și până în 1910Haret nu a mai predat la Școala de poduri și șosele decât geometrie analitică.

Haret a predat, de asemenea, mecanica rațională la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, din 1881 (data înființării secției de aartilerie și geniu) până în 1890.

CITEȘTE ȘI  Ion Besoiu

Profesează până în 1910, când se pensionează, ba chiar și după aceea, până la moarte, ținând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, laParisși București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale.

Din 1879 se face cunoscut drept “om al școlii”, urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din ssecolul IXI.

 Moare pe data de 17 decembrie 1912, București.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus