Ștefan Mihăilescu-Brăila

Ștefan Mihăilescu-Brăila

Ștefan Mihailescu-Brăila

Ștefan Mihailescu-Brăila

Născut pe 3 februarie 1925, la Brăila.A absolvit cursurile primare în 1936, apoi, în 1940, Liceul Industrial din Brăila. Încă din această perioadă dovedește un mare talent, iar în 1944 intră în mișcarea artistică de amatori. Din cauza lipsurilor materiale este nevoit să muncească de la vârsta de 16 ani, fiind pe rând hamal, salahor, funcționar.

În 1947 a absolvit Conservatorul de muzică și artă dramatică ”George Cavadia” din Brăila. Din 1949 până în 1954, Ștefan Mihăilescu Brăila a jucat la Teatrul “Maria Filotti“, în spectacole ca “La Ilie bun și vesel”, de Ion Damian, “O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, “Poveste de dragoste”, de Margarita Aligher, ”Burghezul gentilom” de Moliere, “Bădăranii”, de Carlo Goldoni, “Nunta lui Kecinski”, de Suhovo Kobalin și “Ultima ora”, de Mihail Sebastian.

În această perioadă și-a adăugat și numele de familie al bunicii sale — ”Brăila”, Ștefan Mihăilescu-Brăila devenind numele de scenă sub care a devenit celebru în teatru și cinematografie.

Talentat actor de comedie, cu o mimică deosebită, extrem de exigent, Ștefan Mihăilescu-Brăila a interpretat de-a lungul carierei sale roluri memorabile pe scena teatrului și în filme, teatru radiofonic (peste 250 de piese), scenete și schițe în emisiuni de divertisment de la televiziune realizate de Alexandru Bocăneț, Tudor Vornicu, Dan Mihăescu.

În 1956 s-a transferat la Teatrul din Baia Mare, unde a rămas doar un an și unde a jucat, între altele, în piesa ”Take, Ianke și Cadâr”.

Debutează în cinema în 1957, jucând cu o inegalabilă măiestrie artistică, în cele mai reușite comedii din cinematografia românească: Ciocolata cu alune, în 1978, Păcală(1974), Nea Mărin miliardar (1979), “Elixirul tinereții”, în 1978. “Bachus” din filmul Secretul lui Bahus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ștefan Mihăilescu Brăila. «Am lucrat cu cei mai buni actori ai timpului. Pleiada de aur. Pentru rolul lui “Bachus”, l-am “ochit” încă de la început pe Ștefan Mihăilescu Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui “Bachus”. Capătă o privire de gheață care parcă tăia ca un laser» spunea Geo Saizescu despre actorul brăilean.

În cinematografie a debutat în 1958, în filmul ”Alo? Ați greșit numărul!” (regia Andrei Călărașu)

În 1964 a fost distins cu titlul de Artist Emerit, iar în 1967 cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-apentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”.

A fost distins cu Ordinul MeritulCulturalclasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Ștefan Mihăilescu Brăila a fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune. Actorul a decedat la 19 septembrie 1996, în Bucureștiși a fost incinerat.

CITEȘTE ȘI  Cântăreața Dida Drăgan împlinește 70 de ani

De asemenea, la Brăila marele actor este omagiat prin organizarea Concursului Național de Teatru ”Ștefan Mihăilescu-Brăila”, o competiție în care se înscriu trupe de teatru ale elevilor de liceu din mai multe județe. Ajuns în noiembrie 2014 la cea de-a cincea ediție, Concursul Național de Teatru ”Ștefan Mihăilescu-Brăila” este organizat de Liceul de Artă ”Hariclea Darclee”, în parteneriat cu Primăria Brăila, Ministerul Educației și Teatrul ”Maria Filotti”.

Filmografie

  • Alo? Ați greșit numărul (1958)
  • Când primăvara e fierbinte (1960)
  • Portretul unui necunoscut (1960)
  • O zi pierdută (1960)
  • Darclée (1961)
  • A fost prietenul meu (1961)
  • Omul de lângă tine (1961)
  • Porto-Franco (1961)
  • Politică și… delicatese (1963)
  • Titanic Vals (1964)
  • Camera albă (1964)
  • Comoara din Vadul Vechi (1964)
  • Răscoala (1965)
  • Vremea zăpezilor (1966)
  • Cine va deschide ușa? (1967) – Tatăl
  • Maiorul și moartea (1967)
  • Zile de vară (1968)- Vasile Popescu
  • Căldura (1969)
  • Doi bărbați pentru o moarte (1969)
  • Asediul (1970)
  • Frații (1970)
  • Urmărirea (1971) – serial TV
  • Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)
  • Astă seară dansam în familie (1972)
  • Cu mâinile curate (1972) – Buciurligă
  • Bufetul “La Senat” (1973) – film TV
  • Dincolo de nisipuri (1973)
  • Proprietarii (1973)
  • Tatăl risipitor (1973)
  • Pacală (1974)
  • Un comisar acuză (1974)
  • Un zâmbet pentru mai târziu (1974)
  • Alarmă în deltă (1975)
  • Elixirul Tinereții (1975)
  • Lupușor și Mieluțu (1975) – film TV
  • Mastodontul (1975)
  • Gloria nu cântă (1976)
  • Im Staub der Sterne (1976) – Xik
  • Misterul lui Herodot (1976)
  • Un text cu bucluc (1976) – film TV
  • Accident (1977) – Stan Glovnicu
  • Eu, Tu și…Ovidiu (1978)
  • Fata bună din cer (1977)
  • Das Verschollene Inka-Gold (1978) – film TV
  • Ciocolata cu alune (1978)
  • Septembrie (1978)
  • Nea Mărin miliardar (1979) – Bossul nr. 2
  • Mihail, câine de circ (1979)
  • Ora zero (1979)
  • Șapca și pălăria (1979) – serial TV
  • Singur printre prieteni (1979)
  • Destine romantice (1981)
  • Duelul (1981) – Pricop
  • Fiul Munțiilor(1981)
  • Grăbește-te încet (1981)
  • București de București (1983)
  • Secretul lui Bahus (1984) – Bachus
  • Sosesc păsările călătoare (1984)

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2017