Tudor Gheorghe lansează prima sa carte, "Vă dau un an din viaţa mea"

Tudor Gheorghe lansează prima sa carte, “Vă dau un an din viaţa mea”

Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe

Artistul Tudor Gheorghe în vârstă de 71 de ani, din care 51 sunt de carieră, îşi lansează prima carte sub titlul “Vă dau un an din viaţa mea” în cadrul turneului “Toamna Simfonic” care va avea loc în opt oraşe, între 3 octombrie şi 7 noiembrie.

La Bucureşti lansarea e programată pentru 25 octombrie.

Astfel, prima carte semnată de “trubadur” va fi lansată: pe 3 octombrie – la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, pe 7 octombrie – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, pe 10 octombrie – la Opera Naţională din Iaşi, pe 13 octombrie– la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, pe 14 octombrie – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, pe 17 octombrie – la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj- Napoca, pe 7 noiembrie – la Sala Filarmonicii din Timişoara.

“Vă dau un an din viaţa mea” (publicată la editura proprie) este un jurnal literar, iar lansarea volumului va avea loc prin câte un eveniment organizat înainte de fiecare concert din cele opt oraşe în care va avea loc turneul muzical “Toamna Simfonic”.

La Bucureşti, evenimentul de lansare a cărţii va avea loc pe 25 octombrie (marţi), cu o zi înainte de concertul de pe 26 octombrie de la Sala Palatului.

Despre debutul său ca scriitor, maestrul Tudor Gheorghe a declarat“M-a inspirat un turneu pe care l-am făcut cu «Lecţia», cu care am bătut toate oraşele mici. La Babadag nu mai cântase nimeni de 20 de ani! M-au emoţionat lucrurile astea, aşa că le-am trecut într-un jurnal care se va intitula «Vă dau un an din viaţa mea»”.

Academicianul D.R. Popescu semnează prefaţa volumului, din care vă prezentăm următorul pasaj: “Tudor Gheorghe nu-şi pierde firea, cântă spre bucuria românilor, şi merge mai departe, apărându-şi dreptul de a exista şi în această lume confiscată de către deţinătorii înţelepciunilor divine contemporane – francii şi politichia. Tudor Gheorghe are o memorie de elefant! Nu ţine minte doar tainele folclorului nostru, nu, el ştie pe de rost aproape întreaga mare poezie românească!… Paradisul scriptic! Laudă aduce el, în cântece, efortului ţăranilor, de pe tot cuprinsul României, de a-şi găsi rostul, chiar dacă mai au îndoieli că-l vor dibui măcar… Tudor Gheorghe e frate cu oştenii lui Tudor, cu haiducii – şi chiar, desigur, cu toţi romanticii realişti ce cântau romanţe prin mahalalele Micului Paris! În istoria României lui Tudor Gheorghe cântecul nu a luat niciodată măcar o mică pauză – fie iarnă, fie vară, fie pace, fie răzbel!… Acum, în «Tudoriada», descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin ţară şi prin lume de magistrul cântecelor vrăjite, Tudor Gheorghe, înaintea cărora am spus şi eu un cuvânt foarte scurt”.

Concertul “Toamna Simfonic” s-a construit după studii îndelungate, după ce Tudor Gheorghe a citit tot ce s-a scris în poezia română, realizând apoi o selecţie inedită, datorită simţului său foarte bine dezvoltat în a aprecia frumosul.

CITEȘTE ȘI  Solista de muzică populară Ionela Prodan a încetat din viață

“Construcţia spectacolului este dificilă. Nu găseşti trei poeme, le pui pe muzică şi gata concertul! Eu, ca să fac un spectacol care cuprinde 20 de poeme, trebuie să găsesc minimum 50, din care încep să tăi. Şi acesta este cel mai dureros lucru, dar aşa se constuieşte…”, a declarat artistul care a împlinit 71 de ani pe 1 august.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus