Turneul "West meets East - 50 de ani"

Turneul “West meets East – 50 de ani”

Turneul

Turneul “West meets East – 50 de ani”

Turneul “West meets East – 50 de ani” aduce în premieră, în România, muzica proiectului legendar al lui Yehudi Menuhin şi Ravi Shankar, propunând patru concerte-eveniment, susţinute de violonistul Alexandru Tomescu, Udhai Mazumdar, Rohan Dasgupta, Bhaskar Das şi Sînziana Mircea la Timişoara, Cluj-Napoca, Piteşti şi Bucureşti.

Cele patru concerte vor avea loc după următorul program: Timişoara – sâmbătă, 14 octombrie, la Sala Capitol; Cluj-Napoca – duminică, 15 octombrie, la Auditorium Maximum (concert sold out); Piteşti – duminică, 22 octombrie, la Filarmonica Piteşti; Bucureşti – luni, 23 octombrie, la sala Auditorium a MNAR (concert sold out). Toate concertele vor începe la ora 19,00.

“Spectatorii îl vor însoţi pe Alexandru Tomescu şi pe prietenii săi pe drumul parcurs de doi monştri sacri ai muzicii: violonistul Yehudi Menuhin şi sitaristul Ravi Shankar. Proiectul acestora, “West meets East”, temelie a stilului World, a generat o muzică nouă din împletirea ragas-urilor indiene cu melosul european, reuşind să inspire timp de cinci decenii melomanii din toată lumea”, se arată în comunicat.

La 50 de ani de la prima audiţie, Alexandru Tomescu va readuce la lumină muzica lui Shankar, Menuhin şi Enescu, într-o companie de excepţie: Udhai Mazumdar la tabla (percuţii indiene), discipol al lui Ravi Shankar, alături de Rohan Dasgupta la sitar şi Bhaskar Das la bansuri (flaut de bambus), doi tineri maeştri în curs de afirmare şi continuatori ai moştenirii lui Ravi Shankar. Sînziana Mircea va completa echipa de muzicieni susţinând partitura de pian pe care, acum 50 de ani, o interpreta Hepzibah Menuhin, sora lui Yehudi.

CITEȘTE ȘI  Tenorul Roberto Alagna cânta la Gala Premiilor Operelor Naționale

Muzica albumelor “West meets East” a fost compusă în cea mai mare parte de Ravi Shankar, pe baza unor ragas-uri indiene, concentrate la dimensiunea unor melodii occidentale.

Yehudi Menuhin a completat creaţia lui Shankar în cursul pregătirilor, contribuind la formarea unui sound cât se poate de est-european, cu o melancolie şi o visare pe care o regăsim, uneori, în muzica lăutarilor din colţul nostru de lume. Tot Menuhin a adăugat proiectului Sonata nr. 3 pentru vioară şi pian de George Enescu în caracter popular românesc, considerând-o una din lucrările muzicii occidentale cele mai apropiate de modul de concepţie şi de interpretare a muzicii orientale. Alegerea a fost şi un omagiu adus de Menuhin lui George Enescu, dascălul său din tinereţe.

Albumele “West meets East” au constituit unul din marile succese ale casei EMI, fiind vândute în milioane de exemplare pe toate meridianele. Primul dintre ele a câştigat, în 1968, Premiul Grammy pentru cea mai bună muzică de cameră.

Evenimentul este organizat de Jazzmine, prin intermediul Centrului Cultural “Rabindranath Tagore” şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus