Ultramaratonistului Tiberiu Ușeriu şi-a lansat cartea la Bistriţa

Ultramaratonistului Tiberiu Ușeriu şi-a lansat cartea la Bistriţa

Ultramaratonistului Tiberiu Ușeriu

Ultramaratonistului Tiberiu Ușeriu

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, la lansarea cărții lui Tiberiu Ușeriu, bistrițeanul în vârstă de 43 ani care în urmă cu un an a câștigat ultramaratonul de la Cercul Polar, intrând în istorie ca primul est-european care și-a adjudecat acest trofeu.

În carte, acesta își povestește trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească.

Potrivit lui Tibi Ușeriu, faptele descrise în carte și pentru care a fost condamnat s-au petrecut în urmă cu 20 de ani. A primit o condamnare de 13 ani în Germania și una de aproape zece ani în Austria, dar, în urma unei decizii europene, cele două au fost cumulate și i s-a impus să ispășească pedeapsa cea mai grea, de 13 ani. A beneficiat și de o reducere a pedepsei cu o treime și astfel a ieșit din închisoare după zece ani.

Titlul cărții lui, “27 pași”, a fost dat de dimensiunea curții în care fostul deținut avea voie să se plimbe, după ce în primii ani în spatele gratiilor a fost ținut la izolare.

Alături de Tibi, la lansare, a fost fratele său, Alin Uhlmann Ușeriu, cel care conduce Asociația Tășuleasa Social din Bistrița, unde ex-deținutul cu numărul 2800 a primit șansa la o nouă viață, prin implicarea în proiecte de mediu și sociale.

“Pur și simplu am vrut să ne punem în fața dumneavoastră, cu Tibi în frunte, fără să avem pretenția că l-am salvat, că el fără noi nu ar fi putut. Am vrut să fim acolo și să dăm lumii posibilitatea să dezbată. Gândiți-vă câți oameni ies, în România, în fiecare zi din închisoare, cu sau fără ordonanțe, și nu au un loc de reabilitare. Noi nu avem în România un loc de reabilitare. Gândiți-vă câți oameni nu au un loc unde să sune și să fie niște psihologi, care să-i îndrume când sunt anumite lucruri. Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să intre în această dezbatere și să spună în primul rând câte schelete am eu în dulap, cum gândesc eu în fiecare zi, câtă mocirlă arunc eu în cineva înainte de a merge la culcare, și apoi ce aș putea eu să fac ca aceste lucruri să se schimbe”, a spus Alin Uhlmann Ușeriu celor prezenți la eveniment titrează Agerpres.

Tibi Ușeriu a recunoscut că Tășuleasa a reprezentat salvarea lui, pentru că i-ar fi fost mult mai greu dacă nu ar fi avut unde să se întoarcă după cei zece ani petrecuți în spatele gratiilor, și spune că a scris această carte pentru a se împăca cu propriul trecut.

“Eu în acest moment trec printr-o cotitură, este punctul unde viața mea, în ultimii ani cel puțin, a luat un sens și cred și sper să supraviețuiesc și din această cotitură. (…) În primul rând, am scris această carte pentru a mă împăca eu cu trecutul meu și de a putea să merg mai departe, pentru a-mi asuma trecutul și ceea ce am făcut în trecut. Pot să spun că sunt foarte mândru de ceea ce sunt astăzi și am învățat foarte mult din trecutul meu. Cu siguranță în urmă cu 20 de ani, când s-au întâmplat faptele mele, cred că nici măcar nu știam ce înseamnă să fii mândru”, a mărturisit Tibi.

Un alt motiv pentru acest proiect editorial a fost faptul că în Bistrița se vorbea tot mai intens în ultimul an despre trecutul său, astfel că a ales să spună tuturor, nu doar prietenilor și cunoscuților, despre experiențele prin care a trecut, ceea ce, afirmă Tibi Ușeriu, a dus la creșterea numărului fanilor, nu la o descreștere.

“La colțuri se vorbea, mai ales în ultimul an de zile, despre trecutul meu foarte mult. În Bistrița, majoritatea, cei de vârsta mea, știau că am un trecut destul de controversat și cred că au fost curioși să mă vadă în momentul în care o să-mi destăinuiesc trecutul și în momentul în care am să accept trecutul meu. (…) Nu mi-am pierdut fani în ultimele zile, dimpotrivă, au crescut foarte mult. Cred că pe cei care cred în mine nu i-a putut schimba foarte mult. Cum să vă zic? Prietenii mei au știut toți, eu nu puteam să povestesc cu ei cu o lipsă de zece ani din viața mea. (…) Eram deja sătul să povestesc individual, la fiecare, trecutul meu, îmi era foarte greu să mă duc la un sponsor și să zic: stați un pic, înainte de a semna contractul, trebuie să vă spun ceva despre mine și despre trecutul meu. Și am zis că această carte o să fie o carte de vizită. Cei care mă lasă, mă lasă; cei care o mă țină mai departe, o să fiu aproape, deși până în prezent au știut toți care m-au susținut, au știut despre trecutul meu pentru că le-am povestit”, a explicat Tibi.

CITEȘTE ȘI  Herta Muller. Nu sunt mebră a Uniunii Scriitorilor din România

Ultramaratonistul nu s-a ferit să admită faptul că, în primii ani în spatele gratiilor, nu se gândea decât la răzbunare și la evadare, mai ales că reușise anterior să evadeze de două ori, și spera că va putea și a treia oară, chiar dacă se afla într-o unitate de detenție de maximă securitate.

“Abia după patru ani au început să vină regretele adevărate. Prima dată visam răzbunare și visam o nouă evadare. Asta am visat în primii ani de detenție și mi-a fost foarte greu ca să regret ceva, pentru că eu trăiam în bula mea și asta speram să fac mai departe. Dar după patru-cinci ani de zile mi-am dat seama că trebuie să fac altceva și asta m-a ajutat foarte mult. Am început să meditez, am început să mă autoeduc și să îmi dau seama că viața e alta și că trebuie să fac alt pas mai departe”, a spus Ușeriu.

Întrebat dacă nu regretă acum că a devenit vedetă după ce a câștigat ultramaratonul 6633 Ultra Arctic și dacă apariția cărții nu îi va afecta performanța la cea de-a doua participare, cea de luna viitoare, Tiberiu Ușeriu a răspuns că nu a plecat la maraton cu gândul de a câștiga celebritatea și că va alerga din nou la Cercul Polar pentru a-și demonstra sieși că poate și pentru a-i motiva pe alții.

“Când m-am întors de la Cercul Polar, am fost luat puțin prin surprindere, pentru că eu nu am plecat acolo ca să devin vedetă și cred că nici de data asta nu am să plec acolo ca să mă întorc vedetă. Eu plec pentru ceea ce în primul rând vreau să îmi demonstrez mie, plec pentru a motiva tinerii cu care noi lucrăm la Tășuleasa Social, plec pentru a motiva acele sute de alergători care au început să alerge de atunci și care îmi dau cumva o motivație mie, că am putut să schimb, și cred că unul dintre cele mai importante lucruri, și o spun personal, dacă această carte schimbă o persoană, o singură persoană, cred că și-a meritat tot efortul”, a afirmat Tibi Ușeriu.

Cartea autobiografică a lui Tibi Ușeriu va fi lansată joi seara și la Cluj Napoca.

Bistrițeanul a câștigat, în 19 martie 2016, maratonul 6633 Ultra Arctic, după ce a parcurs, într-o săptămână, 566 kilometri pe un teren înghețat, înfruntând temperaturi extreme. Ultramaratonul de la Cercul Polar a debutat în 11 martie, printre cei 12 concurenți numărându-se trei români: Tibi Ușeriu, Vlad Tănase și Andrei Roșu.

e-Cultura.info / Autor: Tina Țucui


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus