Valentin Nicolau, a decedat în urma unui stop cardio-respirator

Valentin Nicolau, a decedat în urma unui stop cardio-respirator

Valentin Nicolau

Valentin Nicolau

La 13 ianuarie 2015, dramaturgul și publicistul Valentin Nicolau a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

Valentin Nicolau s-a născut la 22 iunie 1960, la București.

Licențiat al Facultății de Geologie și Geofizică (1985). În 2009, a devenit doctor în științele comunicării al Universității din București, cu teza ”Serviciul public în audiovizualul românesc în raport cu modelele europene”. Între 2010 și 2011, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă, secția Teologie Pastorală. În 1991 a fondat editura Nemira.

Între iulie 2001 și iunie 2002, a fost consilier al premierului României pe probleme de cultură, educație, cercetare și turism.

În perioada iunie 2002-iunie 2005 a fost președinte-director general al Societății Române de Televiziune. Vicepreședinte al grupului de presă Intact între iulie 2005 și martie 2006. În mai 2007 a fondat editura Nemi, specializată în carte pentru copii. În iulie 2007, a devenit membru al Consiliului Național al Audiovizualului, post din care a demisionat după numai 3 zile. Fondator al postului de radio Smart FM în iulie 2007.

A devenit profesor asociat la Universitatea din Sibiu în octombrie 2007. Din februarie 2010, a început să predea, ca profesor asociat, la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, cursul ”Managementul instituțiilor și trusturilor de presă”.

Profesor asociat la Universitatea ”Transilvania” din Brașov, Facultatea de Sociologie și Comunicare, începând cu februarie 2011. Între iunie 2012 și decembrie 2013, a fost membru al Consiliului de Administrație al TVR, ales din partea angajaților. În decembrie 2012 a inițiat proiectul Anticipație, serie nouă, preluând cunoscutul brand românesc. Din octombrie 2012, a fost profesor la UNATC, unde a predat ”Managementul cultural — de la principii la aplicații practice”.

CITEȘTE ȘI  Evenimente dedicate Coroanei Române la aniversarea a 150 de ani

Primul său volum de teatru publicat a fost ”De-aș fi un înger” (2000). Dintre piesele puse în scenă menționăm: ”Ultima haltă în Paradis”, montată pentru televiziune de Alexandru Tocilescu, ”Legenda Ultimului Împărat”, jucată la Teatrul Național din București, regizată de Alice Barb, ”Uzina de plăceri S.A.”, la Teatrul Nottara, în regia lui Alexandru Berceanu, ”Vecinii noștri de pat”, regia Alexandru Tocilescu (Teatrul de Comedie). În 2001, a lansat și un volum de poezie, numit ”Crapă lemnul și ridică piatra”.

Opt ani mai târziu a publicat lucrarea ”TVR — mărire și decădere”. În anul 2012, a publicat volumul ”Păstrează copia și nu uita originalul”. A fost laureat al Marele Premiu ”Camil Petrescu” pentru dramaturgie, decernat în 2000 de Ministerul Culturii și Cultelor, pentru piesa de teatru ”Ca zăpada și cei doi”. A fost căsătorit și a avut doi copii.

Federația Editorilor din România (FER) deplânge dispariția fulgerătoare a lui Valentin Nicolau, fondatorul editurii Nemira și unul dintre cei mai importanți editori ai României postdecembriste.

‘Angajamentul sincer al lui Valentin Nicolau pentru susținerea prin orice mijloace a culturii scrise a fost probat inclusiv prin activitatea pe care a depus-o în cadrul Asociației Editorilor din România, ca membru al Consiliului Director al AER și coordonator al activităților antipiraterie ale Asociației. Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente extrem de grele și transmitem cele mai sincere condoleanțe tuturor celor care i-au fost apropiați!’, se arată în comunicatul FER, semnat de cei doi copreședinți, Grigore Arsene și Mihail Penescu.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus