Victor Neumann: Timișoara trebuie să își îmbogățească zestrea arhitectonică, printr-o reinventare

Victor Neumann: Timișoara trebuie să își îmbogățească zestrea arhitectonică, printr-o reinventare

Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara

Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara

Timișoara trebuie să-și îmbogățească zestrea arhitectonică, dar nu pornind de la zero, ci printr-o reinventare, a declarat istoricul Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara (MArT).

Cea de-a doua ediție a Bienalei Timișorene de Arhitectură (BETA) 2016 începe duminică într-un nou format și cu o nouă componentă de colaborare, cea la nivel euroregional, cu parteneri din Ungaria și din Serbia, tema campaniei din acest an fiind ‘Privește orașul!’.

”Niciun oraș din România nu are un sit arhitectural istoric atât de mare, de 14.500 de clădiri, care stă să se prăbușească și va trebui restaurat cel puțin parțial, în anumite zone ale orașului, astfel încât să ne putem înnoi. Ca istoric, nu pot să neglijez arhitectura, așa cum nu neglijez nici artele; când discut trecutul discut și prezentul și viitorul. Ne construim viitorul cu ajutorul unor elemente din trecut. Nimeni nu pornește singur, ci vine dintr-o familie, (…) dintr-o istorie mai lungă sau mai scurtă pe care trebuie să o reinventeze. Reinventarea arhitectonică a orașului ar trebui făcută pornind de la modelul Pieței Unirii, făurite în stil baroc, pentru că a fost construită în secolul XVIII, care este cel mai tolerant dintre secolele istorice mai apropiate de noi”, a afirmat prof. Victor Neumann.

CITEȘTE ȘI  Simona Neumann a primit Diploma de Excelenţă a judeţului Timiş

În opinia acestuia, Capitala Europeană a Culturii 2021 trebuie să arate mai bine și social, dar și constructiv.

”Capitala Europeană a Culturii 2021 trebuie să arate mai bine și social — să avem relații interumane mai bune, mai flexibile, mai tolerante—, dar și constructiv, ar trebui să avem și câteva elemente de arhitectură care să ne înnoiască sufletul și mintea, pentru că în mentalul colectiv lucrează foarte mult arhitectura, forma clădirilor pe care le avem în acest oraș. Nu este suficient să construim nou, new city nu înseamnă că o luăm de la zero astăzi, ci noi pornim de la un trecut și încercăm să construim un viitor”, a arătat Victor Neumann.

Istoricul a accentuat că reinventarea orașului se poate face prin lumina spirituală a secolului al XVIII-lea și prin cea culturală, științifică, arhitecturală și artistică a secolului XIX.

”Aceasta a fost ideea de bază care a stat la baza dosarului de candidatură pentru Capitală Culturală Europeană 2021. Cred că arhitecții vor avea misiunea de a reinventa, prin această arhitectură, un oraș european”, a conchis Victor Neumann.

Acesta a participat duminică la deschiderea celei de-a doua ediții a Bienalei Timișorene de Arhitectură (BETA).

e-Cultura.info / Autor: Otilia Halunga


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus