Virgiliu Parghel, Aglomerări misterioase, portrete în tușuri și culori

Virgiliu Parghel, Aglomerări misterioase, portrete în tușuri și culori

Aglomerări misterioase, portrete în tușuri și culori

Aglomerări misterioase, portrete în tușuri și culori

O nouă expoziție Virgiliu Parghel, de data aceasta la Galeria Elite Art poartă un alt tip de dialog cu privitorul. Într-un impresionant colaj care acoperă suprafețe largi de simeză, artistul spune o poveste încărcată de mister în paginile căreia îi recunoaștem chipul sub diverse forme. În plus, revedem spații familiare și culturale din București, zona Teatrului Național detașându-se puternic, toate desenele și schițele fiind pigmentate de siluetele unor personaje cunoscute în lumea artistică a Capitalei.

Expoziția ne pune față în față cu energia artistului care se plimbă pe străzi cu caietul de note într-o mână și cu aparatul de fotografiat în cealaltă căutând prin locuri și spații dragi să-și regăsească stări și să retrăiască emoțiile altor timpuri.

Crochiurile sumare, de dimensiuni mici au unghiuri ascuțite și linii abrupte. Cele câteva picturi de pe simeze, și ele de dimensiuni reduse vorbesc parcă aceeași limbă a desenelor.

Nespectaculosul devine ținta atenției lui Virgiliu Parghel. Firescul observației se plimbă dinspre desene înspre uleiuri, temele în culoare fiind obișnuite, aproape banale: naturi statice, flori, autoportretul pictorului. Impresia de atelier deschis se accentuează pe măsură ce îți mijești ochii să vezi și să înțelegi ce se întâmplă sub privirea ta. Forma zburătoare coboară tavanul semnificativ de mult, apoi paravanul pe care sunt colate sute de mici schițe modulează spațiul sălii stabilind un delicat traseu accentuat de volumetria aerată a personajului central care îți reține atenția.

Picturile bogate în culoare, cărnoase nu colorează spațiul aproape deloc. Locul lor în această personală, loc secundar este dictat de creioane și tușuri. Grafia desenelor dă categoric nota expoziției de dantelărie aproape monocromă. Accentul vine definitiv dinspre personajul supradimensionat din sârmă care redă în volumul doar sugerat, o siluetă parcă smulsă din crochiuri.

În picturile care acompaniază grafica lui Virgiliu Parghel, nuanţele de ciclamen ori piersic, de galben şi roşu, de violeturi ori rozuri se întâlnesc de data aceasta, în alăturări discrete, molcome. Picturile au acum, o căldură misterioasă care cere o descifrare suplimentară.

Trăsăturile permanente artei lui Virgiliu Parghel care se traduc abrupt -prin desenul incisiv și culoarea dezinvoltă se remarcă şi de astă dată la Galeria Elite Art, în proporții însă, diferite de cele cu care eram până acum, obișnuiți.

Capacitatea lui Virgiliu Parghel de a face spectacol este cea care ne impresionează în această cea mai recentă personală a pictorului.

e-Cultura.info/ Autor. dr. Roxana Păsculescu

CITEȘTE ȘI  Spiritualitate și tradiție, Mihai Coțovanu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus