Vladimir Cosma compozitorul de origine română, omagiat în Europa

Vladimir Cosma compozitorul de origine română, omagiat în Europa

Compozitorul de origine română Vladimir Cosma

Compozitorul de origine română Vladimir Cosma

Opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor ʼ70, va fi adusă în luminile rampei în interpretarea Orchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franţa şi Elveţia, în perioada 9-14 februarie 2017.

Cele patru concerte fac parte din turneul care a început pe 9 octombrie 2016 la Palatul Congreselor din capitala Franţei şi vor avea loc după următorul program: 9 februarie 2017 – sala Arena din Geneva, 10 februarie 2017 – sala Amphithéâtre din Lyon, 11 februarie 2017 – sala Zénith din Rouen şi 14 februarie 2017 – sala Zénith din Lille.

Concertele vor aduce pe scenă alături de cei 75 de instrumentişti ai Orchestrei Române de Tineret un combo de jazz, un cor mixt, un cor de copii şi o pleiadă din cei mai apreciaţi solişti ai scenelor franceze din care vor face parte şi reputaţi artişti români precum soprana Irina Baianţ, ţimbalistul Marius Preda şi violonistul Rafael Butaru.

CITEȘTE ȘI  iteratura română apreciată tot mai mult în Spania

Născut la Bucureşti, Vladimir Cosma a sosit la Paris în anul 1963, continuându-şi studiile muzicale cu Nadia Boulanger şi la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris. În 1968, Yves Robert i-a încredinţat prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula „Alexandre le Bienheureux”, succes confirmat şi consolidat în 1972 cu muzica din comedia „Le Grand Blond avec une chausseure noire”. A compus, după aceea, mai mult de 400 de coloane sonore de filme şi seriale TV.

În paralel, Vladimir Cosma a compus şi muzică clasică: lucrări pentru cor şi orchestră, concerte pentru vioară, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră şi o operă, „Marius et Fanny”, după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna şi Angela Gheorghiu.

Vladimir Cosma a obţinut două premii César pentru cea mai bună muzică de film („Diva” – 1982, „Le Bal” – 1984), alte distincţii prestigioase precum şi numeroase discuri de aur şi de platină în toată lumea.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus