Volumul "Nora Iuga 85 — Serie Aniversară" lansat la Targul de Carte Bookfest

Volumul “Nora Iuga 85 — Serie Aniversară” lansat la Targul de Carte Bookfest

Scriitoarea Nora Iuga

Scriitoarea Nora Iuga

Scriitoarea Nora Iuga, sărbătorită la 85 de ani de Editura Paralela 45 prin editarea unui volum aniversar, a declarat, la Bookfest, că nu o deranjează singurătatea în care trăiește.

“Sunteți mult prea tineri ca să cunoașteți această stare. Ce înseamnă să stai singur, absolut singur, într-o cameră dintr-un bloc muncitoresc din Titan ani și ani de zile și în ultima vreme din ce în ce mai singur. Și atunci nu ai pe altcineva cu cine să vorbești. Și telefoanele s-au rărit foarte tare. Dar eu nu mă vait. Înțelegeți? Nu mă deranjează deloc. Îmi place această singurătate și îmi place dialogul cu creierul meu. Și atunci e normal că mie mi se pare că acest creier al meu — care este și foarte ascultător, pentru că el îmi dictează poeziile, proza, totul — este și cel mai bun prieten al meu, dar și cel mai inteligent, sunt absolut convinsă”, a mărturisit scriitoarea informează Agerpres.

Autoarea a participat la prezentarea volumului “Nora Iuga 85 — Serie Aniversară”, la standul editurii, din cadrul Bookfest, alături de poetul Ioan Es. Pop, îngrijitorul ediției, de criticul literar Adina Dinițoiu și de poeta Angela Baciu.

Cartea, care prezintă profilul unui scriitor apreciat unanim în lumea literară românească actuală, cuprinde șapte capitole, reunind deopotrivă poeme și fragmente din proza Norei Iuga, interviuri ori portrete ale autoarei creionate de confrați prieteni ai sărbătoritei, secvențe de cronici literare. Partea finală a volumului, intitulată “Viața în imagini”, include câteva fotografii alese de scriitoare.

CITEȘTE ȘI  Însemnarile personale ale Papei Ioan Paul al II-lea in curs de aparitie la Editura Humanitas

“E un volum frumos. M-a impresionat, m-a emoționat și cred că și-a atins scopul de a fi o carte omagială. Nora Iuga — toată lumea știe — este o autoare foarte tânără. Mai tânără decât mulți dintre noi în spirit”, a spus, la lansare, criticul Adina Dinițoiu.

Poeta, prozatoarea și traducătoarea Nora Iuga (pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino) s-a născut la 4 ianuarie 1931, la București.

Este autoare a mai multor volume de poezie și de proză, precum și a poemului-roman “Fetița cu o mie de riduri” (2005; Premiul revistei Cuvântul).

În 2007, a primit Premiul Friedrich-Gundolf, oferit de Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung, o recompensă care se acordă tuturor celor care contribuie la răspândirea culturii germane în lume.

A tradus din August Strindberg, E.T.A. Hoffman, Nietzsche, Knut Hamsun, Barbara Bronnen, Elfriede Jelinek, Herta Muller, Ernst Junger, Oskar Pastior, Gunter Grass, Aglaja Veteranyi.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus