Vulpescu: Avem nevoie de o uniune culturală

Vulpescu: Avem nevoie de o uniune culturală

Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu

Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, care a participat la Conferința Internațională a Miniștrilor Culturii – EXPO MILANO 2015, consideră că avem nevoie de o “uniune culturală”, ca fundament al construcției europene, care să o completeze pe cea politică, economică și vamală.

“Avem o uniune politică, o uniune economică, o uniune vamală, dar am uitat de uniunea culturală, ca fundament al construcției europene. Or, primul lucru care ne unește și ne permite să putem dialoga este, evident, cultura. Vrem să construim identitatea europeană a cetățenilor aparținând națiunilor membre ale UE, dar am refuzat să facem din “Odă bucuriei” imnul Uniunii. Ni se pare că deficitul structural de 1% din PIB îi face să viseze pe europeni, și să fie mândri de identitatea lor”, a afirmat Vulpescu în discursul rostit în cadrul conferinței, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, oficialul român a atras atenția asupra pericolelor care amenință patrimoniul cultural al umanității.

“Lumea în care trăim este marcată de tot mai multe confruntări și conflicte. Se spune că, atunci când armele vorbesc, muzele tac. Nu suntem acolo, dar când vorbesc și armele, și muzele, riscăm să nu mai putem distinge ce e bine și ce e rău în lumea noastră, iar cultura este în cel mai bun caz marginalizată, atunci când unii nu încearcă să facă din ea un câmp de luptă. Asta ne obligă să dăm toată atenția nevoii unei schimbări mai pronunțate de discurs în ceea ce privește politicile noastre publice în materie de cultură”, a spus el.

CITEȘTE ȘI  Monumentul "Aripi", în memoria celor care s-au jertfit împotriva comunismului, instalat în Piaţa Presei Libere

După ce a evocat stereotipurile care, izvorâte din necunoaștere, îngreunează dialogul dintre culturi, Ionuț Vulpescu a încheiat cu un semnal de alarmă la adresa de-culturalizării lumii contemporane.

“Declarația noastră ar putea să constituie și un semnal de alarmă la adresa lumii, cu privire la marginalizarea culturii în societatea contemporană. Trebuie să creăm culturii cadre mai favorabile de existență și să schimbăm educația culturală pe care o oferim astăzi. Sunt convins că vom reuși să ajungem la o masă critică aptă să răstoarne cursul negativ al evoluțiilor la care asistăm”, a mai spus ministrul Culturii.

Între 30 și 31 iulie, la Milano, în cadrul Expoziției Mondiale, a avut loc conferința “Cultura — un instrument de dialog între popoare”, la care au participat miniștrii de resort și delegați din 83 de țări participante la expoziție. Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a susținut o alocuțiune în plenul conferinței și a avut mai multe întrevederi, între care cu Matteo Renzi, premierul Italiei, și cu scriitorul și gânditorul Umberto Eco, mai informează sursa citată.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus