Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Manifestarea a fost inițiată în 1967. Ziua de 2 aprilie nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărților pentru copii. Ea coincide cu ziua de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generații de copii cu povestiri, precum: “Hainele împăratului”, “Fetița cu chibrituri”, “Rățușca cea urâtă”, “Micuța sirenă”.

Manifestările dedicate acestei zile includ activități în școli și biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte, de reviste școlare și de filatelie, momente artistice, ateliere de desen și de integrame, întreceri sportive și jocuri cu zmee și măști.

La nivel internațional, în fiecare an, această zi este patronată de o țară membră a ”International Board on Books for Young People”. Acesta alege o temă și invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume și un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile.

CITEȘTE ȘI  "Iocan", revistă inedită de proză scurtă în piaţa românească

Tema propusă pentru 2014 este “Inaginaţi-va popoarele prin poveşti” iar țara aleasă este Irlanda. Posterul a fost creat de artista irlandeză Niamh Sharkey, o autoare premiată și ilustratoare de cărți pentru copii.

În mesajul transmis de scriitoarea irlandeză Siobhán Parkinson, se menționează: ”Imaginația scriitorului modelează idei, sunete, voci, personaje și evenimente într-o poveste, iar cuvintele stau înșirate pe pagină ca niște batalioane. Apoi vine un cititor și ele prind viață….De aceea, cititorul este la fel de important pentru poveste ca și scriitorul.”

În România, sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe.

Cu același prilej, este organizat, în perioada 1—11 aprilie, Festivalul Național al Cărții pentru Copii, care a ajuns la X-a ediție. Acțiunea se înscrie în proiectele educaționale ale FICE România dedicate cărții și lecturii, fiind dezvoltate în cadrul Festivalului Bucuria Lecturii, un eveniment național.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus