Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului 2014

Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO şi Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962.De atunci artiștii din toată lumea dar și personalități apropiate fenomenului machează această zi.

O consideră un moment important de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de orice fel de bariere.

În mesajul transmis cu această ocazie, Ion Caramitru, președintele UNITER remarcă faptul că ”teatrul nu naşte revoluţii, nu declanşează războaie, nu condamnă răufăcători. Personajele lui sunt creaturi ale imaginaţiei care participă la viaţa publică prin contrast.” ”Lumea merge la teatru”, consideră Caramitru, ”tocmai pentru că seamănă cu viața.”

Diverse evenimente naționale și internaționale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită și prin spectacole și concerte, publicul având ocazia de a se întâlni cu artiștii preferați. Au loc, de asemenea, o serie de manifestări teatrale, dintre care cea mai importantă este transmiterea mesajului tradițional internațional.

 În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional e invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.

CITEȘTE ȘI  Sala Mare a Teatrului Excelsior poartă numele marelui actor Ion Lucian

În mesajul internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului din 2014, semnat de dramaturgul și regizorul sud-african Brett Bailey, creator de instalații și director artistic al ”Third World Bunfight”, acesta menționează: ”Oriunde există o societate omenească, se manifestă și Spiritul de nestăpânit al Spectacolului. Născut din comunitate, el poartă măștile și costumele variatelor noastre tradiții. El stăpânește limbile, ritmurile și gesturile noastre și deschide un spațiu liber în mijlocul nostru. Iar noi, artiștii care lucrăm cu acest spirit străvechi, ne simțim datori să îl canalizăm prin inimile noastre, ideile noastre și corpurile noastre pentru a dezvălui propriile noastre realități, în toată banalitatea lor, dar și cu misterul lor strălucitor.”

La noi, Teatrul Național din Cluj-Napoca organizează cea de-a șasea ediție a evenimentului de tradiție, Ziua Porților Deschise, la care se adaugă numeroase spectacole de teatru puse în scenă în întreaga țară.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                                                
Du-mă sus