fbpx

18 milioane de vizitatori au trecut pragul muzeelor și colecțiilor publice

18 milioane de vizitatori au trecut pragul muzeelor și colecțiilor publice

18 milioane de vizitatori au trecut pragul muzeelor și colecțiilor publice

Potrivit INS, în anul 2019, activitatea principalelor unităţi cultural-artistice a inclus activităţi ale bibliotecilor, muzeelor şi colecţiilor publice, instituţiilor şi companiilor de spectacole sau concerte, editurilor, cinematografelor, activitatea de radiodifuziune şi cea de televiziune.

Bibliotecile au eliberat, în 2019, fiecărui utilizator activ, în medie, 11 volume, iar numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice a fost de 18,2 milioane persoane, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.

În acelaşi timp, instituţiile şi companiile de spectacole au susţinut peste 26.400 de reprezentaţii, urmărite de 8,1 milioane de spectatori.

În ceea ce priveşte reţeaua bibliotecilor, aceasta a fost formată, în 2019, dintr-un număr de 9.222 de unităţi administrative. Bibliotecile au pus la dispoziţia publicului circa 161 milioane de volume.

În mediul urban, au funcţionat 3.454 de biblioteci, cu un fond de carte de 124 milioane de volume (76,2% din fondul naţional de carte disponibil în biblioteci), iar în mediul rural, deşi numărul bibliotecilor a fost considerabil mai mare decât cel de la oraşe (5.768 de biblioteci), fondul de carte a fost mult mai mic, de 37 milioane de volume.

Datele statistice relevă faptul că numărul utilizatorilor activi a fost de 3,1 milioane persoane în anul 2019, iar distribuţia acestora arată o preponderenţă a bibliotecilor şcolare (50,6%) şi a celor publice (35,7%). Numărul volumelor eliberate diferiţilor utilizatori a fost, anul trecut, de 33,3 milioane de volume, revenind, în medie, 11 volume pentru fiecare utilizator.

Pe de altă parte, la capitolul muzee, statistica oficială arată că, în România, reţeaua acestora şi a colecţiilor publice a cuprins, în anul 2019, un număr de 461 de unităţi de bază. Numărul bunurilor culturale şi naturale, la sfârşitul anului 2019, a fost de peste 33,8 milioane, dintre acestea peste 32,6 milioane fiind bunuri culturale şi piese de muzeu, iar peste 1,2 milioane au reprezentat plante şi animale din grădinile botanice, zoologice, acvarii şi rezervaţii naturale.

În plus, numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice, înregistrat în cursul anului trecut, a fost de 18,2 milioane de persoane, dintre care mai mult de jumătate de milion au efectuat vizite gratuite în “Noaptea Muzeelor”.

De asemenea, numărul personalului care a deservit reţeaua unităţilor muzeale a fost de 7.525 de persoane, iar 50,5% l-a reprezentat personalul de specialitate.

Conform INS, în 2019, reţeaua instituţiilor şi companiilor de spectacole şi concerte a cuprins un număr de 175 de unităţi, dintre care 175 unităţi de bază şi 67 de secţii. Instituţiile şi companiile de spectacole au susţinut 26.400 de reprezentaţii, urmărite de 8,1 milioane de spectatori. În funcţie de tipul instituţiilor şi companiilor de spectacole, în anul 2019, cei mai mulţi spectatori s-au înregistrat la teatre (44,5%) şi la spectacolele susţinute de ansambluri artistice, trupe de dans şi de divertisment (29,5%).

Personalul existent la sfârşitul anului 2019 în cadrul instituţiilor şi companiilor de spectacole şi concerte a fost de 13.033 de persoane, dintre care 59% aveau funcţii artistice de specialitate.

Nu în ultimul rând, pe segmentul editurilor, anul trecut, au funcţionat 549 de unităţi cu activitate editorială a revistelor şi ziarelor. Dintre acestea, 254 de edituri au publicat ziare (cotidiene şi necotidiene), 256 de edituri au publicat reviste şi un număr de 39 de unităţi editoriale au publicat atât ziare, cât şi reviste. Cele 293 edituri care au editat ziare tipărite au publicat, în anul 2019, un număr de 263 de titluri de ziare cotidiene şi necotidiene tipărite şi au publicat online un număr de 262 titluri de ziare cotidiene şi necotidiene.

Potrivit sursei citate, numărul titlurilor publicaţiilor periodice (reviste), apărute în cursul anului trecut, a fost de 1.866 de titluri tipărite şi 455 de titluri au fost publicate online. În anul 2019, personalul angajat al editurilor a fost de 3.832 de persoane, dintre care aproape trei sferturi reprezenta personal de specialitate.

În privinţa reţelei cinematografice existente la sfârşitul anului 2019 în evidenţele Consiliului Naţional al Cinematografiei, datele oficiale arată că aceasta a cuprins 98 de unităţi cinematografice cu bandă normală. Aceasta a dispus de 432 de săli de cinema cu un total de 76.300 de locuri. Proiecţia cinematografică a cuprins 638.000 de spectacole, vizionate de 13,1 milioane de spectatori.

Tot la nivelul anului 2019, au fost distribuite în cinematografe 474 de filme, dintre care 94 de filme naţionale şi 380 de filme străine.

Totodată, programul de emisie al staţiilor de radio publice centrale şi teritoriale a fost de 167.000 ore-program (149.300 ore-program au reprezentat emisiuni interne şi 17.700 ore-program emisiuni externe).

Staţiile de televiziune publice au realizat, în anul 2019, un număr de 51.200 de ore-program emisie. Din totalul orelor- program emise în anul 2019, 19,8% l-au reprezentat programele de evenimente şi informaţii, 12,7% programele de artă şi cultură, 11,3% programele de educaţie şi 9,7% programele de ştiri.

În anul 2019 au funcţionat 566 de posturi particulare de radio, notează INS.

e-Cultura.info / Autor: Nicoleta Bănciulea.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.