2018 – Anul Patrimoniului Cultural

2018 - Anul Patrimoniului Cultural

2018 – Anul Patrimoniului Cultural

Parlamentul European a aprobat raportul institulat “2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural”, elaborat de deputatul Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie. Iniţiativa a primit şi o financţare în valoare de opt milioane de euro.

Eugen Coroianu l-a întrebat pe europarlamentarul român ce reprezintă şi în ce constă importanţa acestui proiect.

“Este un fel de oportunitate finanţată, deschisă de Parlament, Comisie, Consiliu, deci de toate instituţiile europene, un fel de expunere, ca să nu zic expoziţie, la nivel de un an întreg, la nivel de toate statele europene, a ceea ce are fiecare mai interesant, reprezentativ şi identitar pe acest subiect, deci pe patrimoniu.” a declarat europarlamentarul Mircea Diaconu

Patrimoniul cultural include vestigii ale trecutului care îmbracă forme și aspecte variate. Printre acestea se numără monumente, situri, tradiții, cunoștințe și forme de expresie ale creativității umane transmise de la o generație la alta, precum și colecții păstrate și gestionate în muzee, biblioteci și arhive.

Țelul acestei inițiative este de a aduce mai puternic în centrul atenției istoria și valorile europene și de a întări sentimentul existenței unei identități europene. În același timp, inițiativa atrage atenția asupra posibilităților oferite de patrimoniul nostru cultural, precum și asupra provocărilor cu care acesta se confruntă, putând fi enumerate aici impactul trecerii la era digitală, presiunile fizice și de mediu asupra siturilor de patrimoniu și traficul ilicit cu bunuri culturale.

Activitățile și proiectele care se vor desfășura în statele membre în cadrul Anului european al patrimoniului cultural vor fi cofinanțate de Comisia Europeană prin programe deja existente cum sunt Europa Creativă și fondurile structurale și de investiții europene.

Ideea unui An European al Patrimoniului Cultural a apărut pentru prima dată în 2014, când Consiliul a făcut referire la acesta în concluziile sale privind guvernanța participativă a patrimoniului cultural. Ideea s-a bucurat de o largă susținere din partea Parlamentului European, Comisia prezentându-și propunerea pentru un An European al Patrimoniului Cultural în august 2016.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer