fbpx

                                                                                                                    pictogramae

377 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Un sobor de preoţi şi diaconi conduşi de Calinic Botoşăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat miercuri Sfânta Liturghie cu prilejul împlinirii a 377 de ani de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iaşi.

Ceremonialul a fost urmat de o slujbă de pomenire a Voievodului Vasile Lupu şi a familiei sale.

La Muzeul Mitropolitan din Iaşi, a avut loc vernisajul expoziţiei “Sfânta Parascheva de la Iaşi – Mărturii scrise”, în cadrul căreia va fi expusă, printre altele, o fotocopie a documentului care atestă donarea de către Partenie I, Patriarhul Constantinopolului, a moaştelor Sfintei Parascheva, Domnitorului Vasile Lupu al Moldovei.

“Ziua de astăzi, ziua de 13 iunie, este o zi specială în viaţa Bisericii lui Hristos din Moldova, ocupând un loc aparte mai cu seamă din perspectivă duhovnicească. Este ziua în care în urmă cu 377 de ani au fost aduse la Iaşi şi de atunci ne ocroteşte şi revarsă izvoare de binefaceri Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe care Acatistul o numeşte cea mult folositoare. Pomenirea aducerii moaştelor unor sfinţi, cum sunt şi cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva, este un popas duhovnicesc, un moment de aducere aminte cu recunoştinţă a înaintaşilor care au făcut acest lucru, respectiv, domnitorul Vasile Lupu şi doamna sa, Tudosca”, a declarat, la finalul slujbei, părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Evenimentul a fost urmat de Conferinţa “Binefacerile Sfintei Parascheva”, vor fi evocate cele mai importante momente din viaţa Sfintei Parascheva, se vor aminti unele din minunile săvârşite de ocrotitoarea Moldovei asupra celor care se închină la sfintele sale moaşte, dar vor prezenta şi alte aspecte importante care au legătură cu aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

e-Cultura.info / Autor: Daniela Malache.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest