A apărut volumul "Sabin Păutza– Maestrul' , semnată de Muzicologul Daniela Caraman Fotea

A apărut volumul “Sabin Păutza– Maestrul’ , semnată de Muzicologul Daniela Caraman Fotea

Volumul

Volumul “Sabin Păutza– Maestrul’

Muzicologul Daniela Caraman Fotea semnează lucrarea Sabin Pautza – Maestrul, apărută recent la editura Palimpsest. Acest volum s-a dorit a fi un tablou al personalității muzicianului abordat prin detalii biografice – semnificative, dar și prin explicații proprii, cu valoare de unicat, posibile la o consultare amănunțită. Ideile componistice sunt astfel dezvăluite în cel mai competent mod posibil; acest demers este cel mai important, alături de păreri, aprecieri ale celor care îl cunosc, îi ascultă discurile, opera în concerte.

Ritmurile și modurile specifice colindelor, bocetelor și jocurilor românești sunt materialul din care mi-am plămădit fiecare frază muzicală din creația mea, fie timpurie, fie de maturitate…
Mă consider un compozitor român nevoit să trăiască, o vreme, în străinătate, nu un compozitor american născut în România…”
Sabin Pautza

Sabin Pautza – o prezență singulară în suita Euterpei: compozitor, cântat pe meridiane, în context onorant (formații de elită, în săli cu renume); condeie remarcabile și-au concentrat superlativele asupra versiunilor sale interpretative – indiferent de genul, de zona estetică aleasă, dar și asupra muzicii lui, frapant originală, cu aromă națională, chiar și în îngemănările cu folclorul altor culturi.

Dirijor cu o apariție scenică de o eleganță inconfundabilă, cu gestualitate expresivă (privire, de asemenea intens comunicativă), oferind imaginar o tainică încântare… Stăpânește sunetul copleșitor al orchestrei mari, dar și pianissimo-ul-șoptit al viorii; ambele sintaxe cu similitudine în efectul emoțional.

Are o relaționare pozitivă cu instrumentiști, colegi, autorități statale importante ori simple persoane ale societății. Profesoratul în Universități românești, ale lumii, lasă în urmă neprețuie amintiri, recunoștință.

Există un har, un talent care le explică pe toate. Sabin Pautza pătrunde esen;iale. La o partitură, ai impresia că fraternizează cu autorul ei. Realizează interpretări care înalță mesajele genuine. Așa se explică feed-back-ul cu ascultătorul fidelizat instantaneu – auditor păstrat peste timp. Este posibil, pentru că acest talent vine de acolo unde nu se pierde niciodată, așteptând doar concretizarea, înmulțirea lui… Și este rezervat numai unui suflet cu transparența sincerității, a crediț;ei(și) față de muzică… Tălmăcite prin modestie, smerenie, dorința de a aduce bucurie, liniște, echilibru.

CITEȘTE ȘI  Scriitorul Norman Manea, decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”

Mai are Sabin Pautza o dăruire aparte a profesiei – unică din câte știu: în momentul în care identifică o idee, o temă, o formă sonoră care nu se suprapun celei mai eficiente comunicări, cu fantezie și îndrăzneală, orchestrează potrivit concepției sale,
altfel decât originalul, chiar dacă este acela, unul păstrat peste timp… Așa ni s-au oferit versiuni noi ale unor celebre opus-uri. Depășind curiozitatea, mirarea, la finalul audiției conchizi: a avut dreptate!

Ca o recapitulare, poți afirma: Sabin Pautza, care a primit o dată cu cetățenia americană, cu intrarea în cultura americană, felicitări în scris de la BILL CLINTON, pe vremea aceea Președinte al Statelor Unite, Sabin Pautza, decorat de Casa Regală a României, Sabin Pautza, apreciat și în mediul ortodox, invitat cu binecuvântarea Fericitului Patriarh Daniel în jurii de creație ale Concursurilor de muzică duhovnicească, Laudați pe Domnul.

Din 1980, Sabin Pautza se orientează spre zone accesibile; scrie și muzică de divertisment, musical-uri pentru copii. Cu atât mai mult în Statele Unite, exprimarea muzicală tradiționalistă, accesibilă, devine o necesitate pentru compozitor. Neoromantism cu intonații de blues sau jazz, ecouri din Bartok, Stravinski sau Șostakovici sunt atribute ce ar putea caracteriza muzica scrisă de Sabin Pautza; fără îndoială, experiența sa dirijorală având în această privință, un rol hotârâtor…
Valentina Sandu Dediu

Am avut plăcerea să realizez câteva interviuri cu maestrul Sabin Pauta în cadrul emisiunilor de actualitate pe care le realizez la Radio Romania Cultural si am apreciat in mod deosebit atunci cand a acceptat invitatia in cadrul emisiunii Povestiri din studioul artelor. In doar saizeci de minute am incercat sa conturam radiofonic povestea unei vieti, o poveste de viata.
In cadrul acelei intalniri, l-am cunoscut personal pe muzicianul Sabin Pautza şi mi s-a confirmat încă o dată ceea ce cred cu tărie despre oameni în general – talentul dublat de caracter, crează definiţia completă şi complexă a personalităţii fiecăruia dintre noi.

e-Cultura.info / Autor. Magdalena Tara


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus