fbpx

                                                                             pictogramae

A fost lansat filmul documentar Swim al regizorului reşiţean Sabin Dorohoi

Filmul documentar Swim

Filmul documentar Swim

Regizorul reşiţean Sabin Dorohoi a lansat filmul documentar ‘Swim’, care ilustrează aventura lui Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care a reuşit, în premieră mondială, să traverseze, înot, întregul curs al Dunării, fără costum de neopren.

“În ianuarie 2017 am aflat de această expediţie românească extraordinară, de această călătorie pe care un om fantastic, cu un nume simbolic, îşi dorea să o organizeze şi să traverseze întregul curs al Dunării, de la izvoare, până la vărsare, fără costum de neopren. Atunci mi-a venit ideea de a realiza un film documentar. Şi aşa, iată că în această săptămână, la Reşiţa, am lansat filmul despre această călătorie a unui român care a reuşit o premieră mondială”, a declarat,regizorul reşiţean, Sabin Dorohoi citat de Agerpres.

Călătoria lui Avram Iancu a durat 89 de zile, timp în care a străbătut zece ţări aflate de-a lungul Dunării, de la izvoare, din Germania, până în ţara noastră, la vărsarea în Marea Neagră. Alături de el, în expediţia inspirată de o carte a lui Jules Verne, s-a aflat regizorul Sabin Dorohoi, care a comprimat întreaga expediţie într-o oră de film documentar.

“Cred că este important că un grup de români a reuşit să facă ceva deosebit, atât de deosebit încât să atragem atenţia Europei asupra acestui proiect şi, implicit, asupra României. Consider că acesta este marele câştig al proiectului şi mă bucur mult pentru iniţiativa tânărului regizor Sabin Dorohoi, care a avut inspiraţia de a face acest film documentar. Iată, suntem în postura de a prezenta, într-un mod foarte comprimat, o aventură istorică de 89 de zile, pe Dunăre. Ceea ce aş vrea eu să cred că românii vor percepe din acest film este forţa ADN-ului nostru românesc. Eu sunt de părere că trebuie să fim mai încrezători în noi, ca naţie, ca popor, pentru că avem cu ce ne mândri. Istoria noastră glorioasă ne demonstrează faptul că avem atât de multe exemple pe care, de ce nu, să le urmăm”, a declarat Avram Iancu.

Documentarul “Swim” a fost lansat, luni seară, la Reşiţa, urmând a fi proiectat la Petroşani şi la Cluj-Napoca. De asemenea, pe data de 25 mai, Avram Iancu va înota ultimii o sută km ai Prutului, până la vărsarea lui în Dunăre, alături de Ion Lazarenco Tiron, un înotător basarabean, în cadrul unui proiect intitulat “Umăr la umăr, pentru o istorie comună”.

e-Cultura.info / Autor: Paula Neamţu.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer