fbpx

A fost lansat filmul documentar Swim al regizorului reşiţean Sabin Dorohoi

Filmul documentar Swim

Filmul documentar Swim

Regizorul reşiţean Sabin Dorohoi a lansat filmul documentar ‘Swim’, care ilustrează aventura lui Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care a reuşit, în premieră mondială, să traverseze, înot, întregul curs al Dunării, fără costum de neopren.

“În ianuarie 2017 am aflat de această expediţie românească extraordinară, de această călătorie pe care un om fantastic, cu un nume simbolic, îşi dorea să o organizeze şi să traverseze întregul curs al Dunării, de la izvoare, până la vărsare, fără costum de neopren. Atunci mi-a venit ideea de a realiza un film documentar. Şi aşa, iată că în această săptămână, la Reşiţa, am lansat filmul despre această călătorie a unui român care a reuşit o premieră mondială”, a declarat,regizorul reşiţean, Sabin Dorohoi citat de Agerpres.

Călătoria lui Avram Iancu a durat 89 de zile, timp în care a străbătut zece ţări aflate de-a lungul Dunării, de la izvoare, din Germania, până în ţara noastră, la vărsarea în Marea Neagră. Alături de el, în expediţia inspirată de o carte a lui Jules Verne, s-a aflat regizorul Sabin Dorohoi, care a comprimat întreaga expediţie într-o oră de film documentar.

“Cred că este important că un grup de români a reuşit să facă ceva deosebit, atât de deosebit încât să atragem atenţia Europei asupra acestui proiect şi, implicit, asupra României. Consider că acesta este marele câştig al proiectului şi mă bucur mult pentru iniţiativa tânărului regizor Sabin Dorohoi, care a avut inspiraţia de a face acest film documentar. Iată, suntem în postura de a prezenta, într-un mod foarte comprimat, o aventură istorică de 89 de zile, pe Dunăre. Ceea ce aş vrea eu să cred că românii vor percepe din acest film este forţa ADN-ului nostru românesc. Eu sunt de părere că trebuie să fim mai încrezători în noi, ca naţie, ca popor, pentru că avem cu ce ne mândri. Istoria noastră glorioasă ne demonstrează faptul că avem atât de multe exemple pe care, de ce nu, să le urmăm”, a declarat Avram Iancu.

CITEȘTE ȘI:  Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi organizat online.

Documentarul “Swim” a fost lansat, luni seară, la Reşiţa, urmând a fi proiectat la Petroşani şi la Cluj-Napoca. De asemenea, pe data de 25 mai, Avram Iancu va înota ultimii o sută km ai Prutului, până la vărsarea lui în Dunăre, alături de Ion Lazarenco Tiron, un înotător basarabean, în cadrul unui proiect intitulat “Umăr la umăr, pentru o istorie comună”.

e-Cultura.info / Autor: Paula Neamţu.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.