fbpx

                                                                             pictogramae

A fost lansat volumul “Patru secole de operă” de Grigore Constantinescu

Grigore Constantinescu

Grigore Constantinescu

Cartea “Patru secole de operă – Istorie și stiluri, personalități creatoare, capodopere, repertorii”, semnată de muzicologul Grigore Constantinescu, o lucrare de sinteză care strânge, în cele peste 500 de pagini, istoria de 400 de ani a îndrăgitului gen, a fost lansată vineri în Foaierul Operei Naționale București.

Realizat sub egida Editurii ONB, volumul are un prolog, trei părți și un epilog, între prolog și epilog, părțile tratând opera barocă — opera clasică; teatrul muzical în cuprinsul Romantismului; școlile naționale romantice; opera modernă și contemporană; marii creatori ai secolelor XX — XXI.

“Dorința mea este ca această carte să reprezinte o lectură de îndrumare și de cunoaștere a valorilor operei pentru cei care frecventează spectacolele de teatru muzical: subiecte, compozitori, elemente de estetică, istorie sunt reunite într-o formă puțin sentimentală. Cine deschide acest volum intră în lumea operei”, a declarat autorul informează Agerpres.

Directorul general al ONB, Beatrice Rancea, a mărturisit că l-a avut profesor pe autor, afirmând că întâlnirea cu acesta a fost una extraordinară, importantă pentru cariera sa. Ea a caracterizat lucrarea ca fiind una “binevenită în peisajul literar românesc”.

Pianista și muzicologul Ilinca Dumitrescu a caracterizat lansarea drept “un moment fast”, apreciind lucrarea drept “un unicat în muzicologia de operă”, o sinteză a unor preocupări de o viață ale autorului, care a avut ca mentori mari nume ale muzicii românești precum Mihail Jora, Paul Constantinescu, Zeno Vancea.

Criticul muzical Costin Popa a afirmat la lansare că volumul, despre care a spus că va deveni foarte repede un bestseller, reprezintă o “reușită deplină într-o carte de referință”.

“Parcurgerea volumului este precum trăirea unei serate speciale într-un teatru liric, sorbită cu nesaț și aplaudată la final. Și, dacă prologul este o introducere în istoria operei, cu proiecții în timp pline de speranță, epilogul constă în 30 de fișe ale unor teatre lirice, de la cele mai faimoase (Scala, Metropolitan, Opera de Stat din Viena, Opera Regală Covent Garden etc.) la cele mai puțin sau deloc cunoscute (Vladivostok), într-o selecție personală a autorului, departe de a se apropia de epuizarea subiectului. Sigur că Opera Națională București își găsește locul ei”, a spus Popa, elogiind calitățile de “narator de excepție, cu slovă lină și știință de surprindere a esențialului” ale autorului.

Președinte al Uniunii Criticilor Muzicali din România, Grigore Constantinescu este doctor în Muzicologie al Academiei de Muzică “G. Dima” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București (din 1967), membru al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) — Universitatea București, cronicar muzical, autor de studii, articole, interviuri, volume de muzicologie, realizator de emisiuni radiofonice și de televiziune.

De-a lungul timpului, activitatea sa profesională a fost răsplătită cu numeroase premii și distincții, inclusiv Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer și Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Președinția României. În 2015 a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer