fbpx

A fost semnat contractul pentru restaurarea cetății Sarmizegetusa

Sarmizegetusa

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a semnat contractul de finanţare pentru proiectul “Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, care vizează lucrări ample de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului UNESCO de la Sarmizegetusa Regia.

“Ministerul Culturii, reprezentat de ministrul Bogdan Gheorghiu, şi Consiliul Judeţean Hunedoara, reprezentat de preşedintele Mircea Flaviu Bobora, au semnat contractul de finanţare privind acordarea ajutorului de stat sub forma de sprijin financiar nerambursabil pentru implementarea proiectului ‘Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european’. Proiectul a fost depus în toamna trecută prin Programul RO-CULTURA, apelul ‘Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice’, program finanţat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021, şi a fost acceptat la finanţare”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Valoarea nerambursabilă a proiectului va fi de circa două milioane de euro, iar cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Hunedoara se ridică la aproximativ un milion de euro.

CITEȘTE ȘI:  "Héritage" de Miguel Bonnefoy alegerea României pentru Premiu Goncourt

Promotorul proiectului este CJ Hunedoara. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundaţia Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Mřre & Romsdal County Council.

“Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori şi să readucă în atenţia publicului o serie de activităţi interactive, printre care şi reînvierea unor meşteşuguri tradiţionale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil)”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

În cadrul proiectului vor fi derulate mai multe activităţi principale, cum ar proiectarea şi execuţia unor lucrări de restaurare, realizarea de structuri şi panouri modulare amplasate în zona sitului, cu scopul promovării tradiţiilor meşteşugăreşti, a obiceiurilor populare din judeţul Hunedoara şi, implicit, din zona Sarmizegetusei Regia, organizarea unei expoziţii internaţionale, digitizarea şi promovarea proiectului.

CITEȘTE ȘI:  "Héritage" de Miguel Bonnefoy alegerea României pentru Premiu Goncourt

Conform CJ Hunedoara, se are în vedere restaurarea întregului zid al cetăţii şi transformarea incintei militare într-un “muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare.

Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost vizitată, pe 7 august, de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, prilej cu care specialiştii prezenţi în situl arheologic menţionau că prima parte a proiectului de restaurare, care se referă la fortificaţiile monumentului istoric, ar putea începe în toamna acestui an prin elaborarea proiectului tehnic şi cercetarea în teren, şantierul efectiv fiind prevăzut pentru vara anului viitor.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.