fbpx

A fost semnat contractul pentru studiile de reabilitatarea a cetății Sighișoara

semnat Sighișoara

Sighișoara

Primăria Sighişoara şi Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) au semnat contractul pentru realizarea studiilor de fundamentare prin care vor fi stabilite detaliile tehnice şi istorice care vor sta la baza proiectului de restaurare a Cetăţii Medievale.

Studiile astfel realizate vor furniza toate datele necesare pentru fundamentarea temei concursului internaţional, decis în premieră de România, în baza regulamentului concursurilor de arhitectură al UNESCO şi al Uniunii Internaţionale de Arhitectură (UIA).

“Avem, în sfârşit, o veste bună: lucrurile încep să se mişte şi în ce priveşte proiectul de restaurare a fortificaţiilor medievale. După mai multe luni de aşteptări procedurale, s-a semnat contractul cu firma care va întocmi studiile de fundamentare pentru realizarea proiectului. Va fi o premieră pentru România, organizarea concursului internaţional de soluţii pentru restaurarea şi punerea în valoare a ansamblului Fortificaţiilor Sighişoarei, cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului, până acum astfel de concursuri fiind organizate în oraşe importante, dintre care cele mai multe în Cluj-Napoca, însă doar pentru concursuri civile, după cum a precizat astăzi şi domnul Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului. Vor fi realizate studii ample şi cercetări, acestea fiind necesare elaborării proiectului tehnic dar utile şi în viitor pentru proiectele pentru Cetate”, a declarat, marţi, primarul Sighişoarei, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.

Potrivit Primăriei Sighişoara, după finalizarea studiilor de fundamentare vor urma consultări cu cetăţenii din Sighişoara, cu actorii publici şi privaţi, pentru ca amenajările să răspundă nevoilor acestora.

“Vestea bună este că proiectul nu va cuprinde doar restaurări, amenajări şi funcţionalizări ale fortificaţiilor medievale ci se va extinde şi la aleile şi parcurile din Cetate care vor fi amenajate”, a spus Mălăncrăvean.

Restaurarea şi punerea în valoare a fortificaţiilor medievale ale oraşului, se va desfăşura prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice în cadrul unui parteneriat între Municipiul Sighişoara şi Institutul Naţional al Patrimoniului.

Primarul din Sighişoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, a avut, marţi, o întâlnire cu directorul Institutului Naţional al Patrimoniului Ştefan Bâlici, cu reprezentantul firmei care va realiza studiile de fundamentare, dr. Kirizsan Imola, şi cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice, Bruno Fröhlich şi Dieter König.

În urmă cu un an, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, a anunţat în cadrul conferinţei “Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale” din cadrul programului oficial al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, că Cetatea Medievală a Sighişoarei, construită în secolul al XII-lea şi păstrată aproape neschimbată, va fi restaurată în urma unui concurs internaţional de proiecte.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.