A început cea de-a cincea ediţie a ineditului proiect "Cultură'n şură"

A început cea de-a cincea ediţie a ineditului proiect “Cultură’n şură”

Proiectul

Proiectul “Cultură’n şură”

Circa 200 de localnici din Cristolţ au urmărit cu sufletul la gură, sâmbătă seara, piesa de teatru “Experimentul”, susţinută, gratuit, în şura unui consătean de trei actori profesionişti, în cadrul celei de-a cincea ediţii a ineditului proiect “Cultură’n şură“, ce îşi propune să înscrie pe harta culturală comunităţile de la sat, prin revitalizarea teatrului ambulant şi reinvestirea şurii ca spaţiu de joc.

După ce vineri seara actorii au fost prezenţi în şură la Petre Sârchii, din Valcău de Sus, sâmbătă au fost invitaţi la reprezentaţia teatrală sătenii din Cristolţ, în şură la Victoru’ lu’ Ţâlia. Copii, bunici, oameni de toate vârstele, mame cu prunci în braţe au aplaudat, au râs şi s-au simţit bine, într-o seară ce nu va fi uitată în curând, graţie unei prestaţii remarcabile a celor trei actori ce au urcat pe scena improvizată în şură.

Duminică, “Experimentul” va fi jucat la Cori Petrii lui Oltean din Şumal, iar luni, la Muzeul Satului din Baia Mare, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru “Atelier”. Anul acesta caravana teatrală îşi propune să facă popas în 12 localităţi din judeţele Sălaj, Alba, Cluj, Sibiu, Vâlcea, Braşov şi Bihor.

“Eu sunt regizor de teatru şi cred că un regizor trebuie să facă mai mult decât spectacole. Adică nu este suficient să facem spectacole în teatre, să ne facem fanteziile sau… Trebuie să facem ceva pentru comunitatea în care trăim, pentru oamenii cu care ne intersectăm, care nu au acces la cultură şi prin acest proiect eu îmi doresc să inspir oamenii de la sat, să le arăt o altă latură a vieţii, ce experienţe poţi să ai, că nu se rezumă totul la chestii materiale şi că mai există ceva care ar trebui să-i intereseze şi, ca să-i intereseze, trebuie ca cineva să le atragă atenţia că există”, a declarat după spectacolul din Cristolţ, regizorul Victor Olăhuţ, citat de Agerpes.

Din echipa de implementare mai fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel şi actriţa Florentina Năstase, proiectul beneficiind de sprijinul financiar la Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, alături de sponsori inimoşi. În cadrul primelor patru ediţii, desfăşurate între anii 2013-2016, caravana “Cultură’n şură” a vizitat 11 sate şi a prezentat trei spectacole de teatru, ce au însumat 18 reprezentaţii, cu o medie de 200 de spectatori per reprezentaţie. Cele trei spectacole realizate în cadrul proiectului au avut în distribuţie actori cunoscuţi ai tinerei generaţii şi au fost apreciate atât de publicul neavizat cât şi de cel de specialitate, în cadrul festivalurilor de gen din ţară.

“Ceea ce se întâmplă într-un sat, într-un an, nu mi se pare relevant. De aceea eu vreau să merg în acelaşi sat mai mulţi ani la rând ca oamenii să se obişnuiască cu ideea. Prima dată, nu prea înţeleg ce va fi, se gândesc că va fi un concert sau dansuri şi atunci îi luăm un pic pe nepregătite, dar în anii următori e altfel. La Hida sau la Cheud, unde am fost de trei ori, avem deja “critici de teatru”, compară piesele între ele, spun care le-a plăcut mai mult, compară actorii. Aducem actori foarte buni, de pe scene din Bucureşti, din Cluj Napoca, actori de prima mână şi asta contează foarte mult”, a adăugat sursa citată.

CITEȘTE ȘI  Trei premii pentru Teatrul National din Timişoara la Gala UNITER

Pentru primele spectacole din acest an a fost aleasă piesa “Experimentul” după texte de Ion Băieşu şi alţi autori români contemporani, realizată la Teatrul Podul din Bucureşti şi care a avut premiera în cadrul celei de a patra ediţii a proiectului. Spectacolul îi are în distribuţie pe Iulian Gliţă, actor liber-profesionist ce susţine de asemenea ateliere de teatru pentru copii şi adulţi; Marin Grigore, actor de teatru şi film, cunoscut pentru rolul său din filmul “Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu şi Florentina Năstase, actriţă a Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti. Victor Olăhuţ, regizor angajat al Teatrului Municipal din Baia Mare, a realizat spectacole la teatrele naţionale din Cluj şi Sibiu şi în teatre independente din Bucureşti.

“Ideea principală asta este: trebuie să devină un lucru absolut normal. (…) Încet, încet, lucrurile se mişcă, pentru că nu putem să trăim toţi la Bucureşti, la Cluj, la Iaşi. Nici în Zalău nu se întâmplă mare lucru şi asta este foarte trist. Eu când am demarat acest proiect asta am vrut să arăt, că încep cel mai de jos, nici măcar din sate de la drumul naţional sau european. Jucăm în sate de la drum judeţean şi acolo avem câte 200 de spectatori care ne aşteaptă în fiecare an. La început e mai greu, trebuie să-i convingem că o să-i intereseze, există şi ruşinea să vii la om în curte, dar trecem cu toţii peste asta şi gazdele ne ajută foarte mult, primarii, preoţii, profesorii. Lumea înţelege că proiectul ăsta e un lucru bun şi se implică şi asta cred că este câştigul cel mai mare, că reuşim să aducem actori profesionişti, să implicăm autorităţile, să strângem oamenii în jurul proiectului”, conchide Victor Olăhuţ.

În cadrul aceluiaşi proiect, în iulie, în comuna Năpradea, satul Cheud, va fi organizat un atelier de teatru de trei zile, ale cărui obiective vor fi dezvoltarea atenţiei şi a aptitudinilor de colaborare în echipă pentru copiii din sat. În aceeaşi lună, sătenii din Cheud, Hida şi Marca vor putea urmări, în şurile unor localnici, spectacolul “Doctor fără voie”.

e-Cultura.info / Autor: Sebastian Olaru


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus