A încetat din viaţă compozitorul Adrian Enescu

A încetat din viaţă compozitorul Adrian Enescu

Compozitorul Adrian Enescu

Compozitorul Adrian Enescu

Compozitorul Adrian Enescu a încetat din viaţă în cursul zilei de vineri, după peste 40 de ani de carieră, lăsând doliu în lumea muzicii româneşti.

Acesta a murit, vineri, 19 august, după o viaţă dedicată muzicii, mai precis 41 de ani de carieră, anunţă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie, 1948 şi a fost un muzician şi un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele sau fiind asociat la aprox. 65 de titluri.

Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii ’70.

Acesta a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la secţiunea de compoziţie dirijată de Aurel Stroe şi cea de armonie, unde l-a avut dascăl pe Alexandru Paşcanu.

Adrian Enescu a asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford, din California, între anul 1985 şi 1986 şi totodată, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Acesta a compus muzică foarte diversificată din punct de vedere stilistic, de la muzică Electro-Acoustică şi până la Muzică simfonică şi Jazz.

Prima apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975.

Adrian Enescu a definit stilul cântăreţei Loredana Groza prin producţia unor albume precum “Bună seară, iubite”, “Un buchet de trandafiri”, sau “Diva înamorată”.

Acesta a colaborat şi cu Silvia Dumitrescu, la albumul “Cred în tine” şi a fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituţii muzicale din lume.

CITEȘTE ȘI  Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi

Compozitorul Horia Moculescu a rememorat într-o declaraţie nu doar relaţia sa muzicală cu regretatul compozitor, ci şi pe cea de prietenie cu acesta, adugând că Adrian Enescu a fost şi o persoană extrem de săritoare, morală, dar şi un inovator, fiind primul artist de muzică electronică din România, în anii ’70.

“A murit vineri dimineaţă. A fost un muzician ales de tot, a fost un om foarte drăguţ şi moral. Am fost sportivi, am fost prieteni foarte buni. Pe lângă muzică comentam şi rugby pentru că am fost jucători de rugby amândoi. Un om săritor, plin de solicitudine întotdeauna. Foarte priceput. A fost primul dintre toţi muzicienii din România care au folosit tehnologia electronică în muzică, încă de la sfârşitul anilor 70. Problema mare este că lumea află despre ei numai când mor.”, a spus Horia Moculescu.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, la Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România, unde cei dornici, pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.

Compozitorul Adrian Enescu va fi incinerat, marți, la ora 14,00, la Crematoriul Vitan-Bârzești, a precizat, pentru AGERPRES, soția acestuia, actrița Adina Popescu. Între orele 11,00 și 13.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al artistului va fi depus în Aula Palatului Cantacuzino.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus